Amerikan basınında Milli Mücadele Dönemi (1918 - 1922) - Uzuner, Şebnem Oğuz (My University, 2021)
Bu çalışmada 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi’nden, 11 Ekim 1922’de imzalanan Mudanya Mütareksi’ne kadar olan Milli Mücadele sürecinin Amerikan basınına nasıl yansıdığı incelendi. Amerika’nın önde gelen üç gazetesiden olan Chicago Tribune, The New York Times ve The Washington Post, 4 yıl süren dönemin askeri ve siyasi gelişmeleri ile ilgili yayınladıkları haberlerle çalışmamıza kaynak oldu. Büyük trajedilerin yaşandığı Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından, Osmanlı Devleti imzalamak zorunda kaldığı, Mondros Mütarekesi ile yeni ve daha zor bir döneme adım attı. Galip devletler tarafından paylaşılması ve sömürge haline getirilmesi amaçlanan İmparatorluk topraklarının büyük kısmında, İtilaf Devletleri’nin askerleri kontrolü ele geçirdi ve işgaller dalga dalga yayıldı. İstanbul Hükümeti’nin çaresizliği ve yetersizliği ile direnmek ve işgallere karşı koyabilecek gücü harekete geçirmek mümkün olamamıştır. Mustafa Kemal Paşa’nın, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışı ile başlayan direniş hareketi, hem siyasi hem de askeri yönden incelikle düşünülüp, organize edildi. Kongreler ile başlayan Milli Hareket, İnönü, Eskişehir - Kütahya, Sakarya Savaşları ve Büyük Taarruz ile askeri hedefine ulaştı. Mudanya Mütarekesi ile de savaş meydanlarında kazanılan zafer masa başında dünyaya kabul ettirildi. Bu çalışmanın amacı, dört yıl süren zor mücadelenin Amerikan basınının önde gelen ve kamuoyunu yönlendiren üç gazetesine nasıl yansıdığını ortaya koymaktır. Yayınlanan haberlerin, taraflı ya da tarafsız veya doğru ya da yanlış olması üzerine herhangi bir irdelemeye girmeden, basında yer alan içeriği, belgeler ve literatür açıklamaları ile birlikte incelemeye çalıştık.

This study analyses how the National Struggle, a process from the Mondros Armistice Agreement of October 30, 1918 to the Armistice of Mudanya signed on October 11, 1922, has been reflected on the American newspapers. As a source for this study, we have used the news from Chicago Tribune, The New York Times and The Washington Post, the three leading newspapers in the USA, concerning the military and political developments in this period of 4 years. After the completion of the World War One during which great disasters happened, the Ottoman Empire took a step in a new and tougher period with the Mondros Armistice Agreement it had to sign. The Allies’ soldiers took the control of the most of the lands of the Empire that the winning countries had aimed to share and colonize, and the occupations started to spread in waves. It was not possible to activate the power that could resist the occupations due to the despair and inability of the Istanbul Government. The resistance that started when Mustafa Kemal Pasha landed in Samsun on May 19, 1919 has been meticulously thought and organized militarily and politically. The National Movement that started with the congresses has reached the military goals with the battles İnönü, Eskişehir – Kütahya and Sakarya, and the Great Offensive. And this victory won at battlefields was recognized throughout the world after the signing of the Armistice of Mudanya. This study is intended to show how this four-year tough struggle has been depicted on the three leading newspapers published in the USA directing the public opinion therein. We attempted to analyze the content of the news together with the respective documents and literatures without any consideration on whether these news were biased or falsified etc.
Keywords: ABD; Amerikan basını; Basın; History; Kurtuluş Savaşı, 1919-1923; Milli Mücadele; National Struggle; Press; Revolution, 1919-1923; Tarih; Turkey; Turkish – American Relations; Türk – Amerikan İlişkileri American press; Türkiye; United States