Türk bankacılık sektöründe kredi tahsisi : kredi değerlendirme sürecinde aktarma arındırma işlemleri - Dereli, Aykut (My University, 2025)
Bu çalışma, doğru bir kredi tahsis sürecinin ve aktarma arındırma işlemleri yapılmış mali analiz verilerinin kredi tahsis sürecindeki (kredi kararları üzerindeki) etkisini incelemeyi konu olarak ele almaktadır. Türk Bankacılık Sektöründe kredi tahsis sürecinde firmaların bilanço kalemleri üzerinde gerçekleştirilen aktarma ve arındırma işlemlerinin etkilerini nitel yöntemle incelenmektedir. Mali tablolarda yapılan bu düzenlemelerin kredi değerlendirme sürecine katkısını ortaya koymak ve daha sağlıklı tahsis kararlarının alınmasına katkı sağlamak kredi tahsis sürecinin önemli aşamalarındandır. Bu çalışma, aktarma ve arındırma işlemlerinin firmaların bilanço verilerini daha şeffaf ve anlamlı hale getirdiğini göstermektedir. Kredi tahsis sürecinin etkili bir şekilde yönetilmesi ve aktarma arındırma işlemlerinin eksiksiz bir şekilde yapılması kredi değerlendirme sürecindeki riski minimize edebilecektir. Bu düzenlemeler sayesinde, kredi tahsis süreçlerinde daha isabetli, rasyonel ve risk odaklı kararlar alınabilmektedir. Bankacılık uygulamalarında mali verilerin sadece sayısal oranlarla değil, nitel analizlerle de desteklenmesinin önemine dikkat çekilmektedir. Sonuç olarak; sağlık, hizmet, madencilik ve ulaştırma sektörlerinden seçilen dört firmanın mali verileri üzerinde aktarma ve arındırma işlemleri uygulanmıştır. Bu işlemler sonrasında elde edilen düzeltilmiş mali tablolar, kredi tahsis sürecinde firmanın gerçek mali durumunu daha sağlıklı yansıtmış, bu şekilde değerlendirme süreci daha isabetli yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, aktarma ve arındırma işlemlerinin kredi riskini azaltmada ve tahsis kararlarının doğruluğunu artırmada önemli bir katkı sağladığı görülmüştür.

This study examines the impact of adjustment and reclassification processes applied to firms’ financial statements on credit decisions, with the aim of enhancing the effectiveness of the credit allocation process. It is demonstrated that these practices, implemented within the Turkish banking sector, make balance sheet items more realistic and reliable, thereby contributing to more accurate credit evaluations. Using a qualitative research method, the study explores how the corrected financial data obtained through adjustment and reclassification influence credit risk assessment. It emphasizes that financial statements should be interpreted not only through numerical ratios but also supported by qualitative analyses. This approach enables minimizing credit risk and facilitates more rational decision-making in the allocation process. The study focuses on four companies selected from the healthcare, services, mining, and transportation sectors. The financial data of these firms were subjected to adjustment and reclassification procedures, and the revised financial statements provided a more accurate reflection of the firms’ actual financial condition. As a result, the credit evaluation process became more precise, and it was found that these adjustments significantly contribute to reducing credit risk and improving the accuracy of allocation decisions.
Keywords: Adjustment and Purification Processes; Aktarma Arındırma İşlemleri Banking; Bank loans; Banka kredileri; Bankacılık; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Credit Allocation; Credit Evaluation; Kredi Değerlendirme; Kredi Tahsis; Turkey; Türkiye