Rağıb El-İsfahani’ye göre akıl-vahiy ilişkisi - Kişi, Abdullah Rüştü (My University, 2013)
sfahânî, Akıl, Vahiy ÖZET Akıl-vahiy ilişkisi kelâm ilminde mezheplerin çeşitli meselelerde genel tavırlarını anlamak için önemli bir mihenk taşı olagelmiştir. Bu çalışmada görüşleri incelenen Râğıb el-İsfahânî’nin fikirleri hem bir müfessir hem de aklın fazîletine sık sık vurgu yapan bir mütekellim olması hasebiyle önem kazanmaktadır. O, aklı insanı diğer canlılardan ayıran ve sorumlu kılan bir unsur olarak kabul etmektedir. Vahiy ise aklın âciz kaldığı alanlarda onun yolunu aydınlatan bir ışık gibidir. Akıl, Allah’ın varlığının bilinmesi, Peygamber’in tanınması, genel i‘tikâdî hükümler gibi tümel meselelerde yeterli olmakta; Allah’ın zâtı ve sıfatlarının mâhiyeti, âhiret bahisleri, dinin muâmelâtı gibi tikel meselelerde ise vahye ihtiyâç duymaktadır. Genel olarak düşünüldüğünde ise hakikati bulmada akıl göz, vahiy ise gözün görmesini sağlayan ışık görevini üstlenmektedir. Bu nedenle akıl ve vahiy birbirini destekleyen iki ana unsurdur. Dolayısıyla ikisi ayrı düşünülmemelidir. Raghib al-Isphahanî, Reason, Revelation

Relationship with the reason and revelation various sects has been a touchstone issues important to understand the general views. In our study, we examined the views of the commentators and Râghib al-Isphahani’s ideas, often with emphasis on the merits of both the mind is important because it is a theologian and exegetes. He separates the reason of people and other living creatures are considered to be a factor that is responsible. Revelation frustrate the areas where the mind is like a light which illuminates his path. Reason, knowledge of the existence of God, the prophet of identifying universal issues such as the general provisions of theolojical is enough, the nature of God’s essence and attributes, hereafter betting, Proceedings of religion in particular on issues such as the need of revelation. In general, we think the reasoning in finding out the truth, revelation, takes on the role of the eye allows you to see the light. For this reason, the two main element of reason and revelation, and support each other. Therefore, never be separated from them.
Keywords: Akıl; Din ve Akıl; Dini yönleri; İnaç ve Akıl; İslam; Kelam; Vahiy