Dış çevre ve bireysel güç odaklı strateji geliştirme süreçlerinin araştırmacı ve fırsatçı yenilikçilik üzerindeki etkisi-The impact of enforced choice and command strategy development processes on exploratory and exploitative innovativeness - Pınar, İbrahim; Kamaşak, Rıfat; Bulutlar, Füsun (Öneri Dergisi, 2010)
Özet Strateji gelistirme süreçleri ile yenilikçilik arasındaki iliski özellikle son yıllarda stratejik yönetim alanında giderek artan bir önem kazanmaya baslamıstır. Strateji gelistirme süreçlerinin değisik parametreler aracılığı ile açıklanabilirliği, söz konusu süreçlerin çok boyutlu olduğunu düsündürmekte ve birçok yazarın da bu görüsü savunduğu görülmektedir. Yenilikçilik, ya isletmelerin yetkinliklerinden yararlanarak mevcut ürün, hizmet ve süreçlerini gelistirmesi, diğer bir deyisle fırsatçı yenilikçiliği benimsemesi, ya da arastırmacı yenilikçilik yolunu seçerek tamamen farklı ve yepyeni ürün, hizmet ve süreçleri gelistirmesi seklinde ortaya çıkmaktadır. 246 isletme üzerinde yapılan bu çalısmada, isletmelerin strateji gelistirme süreçleri ile yenilikçilik tarzları arasındaki iliski arastırılmıstır. Ölçüm araçlarının güvenilirlikleri için alfa katsayıları hesaplanmıs, faktör analizine tabi tutulan ölçüm aracına ait sorular ise, teoriye uyumlu olarak arastırmacı ve fırsatçı yenilik olmak üzere iki faktör altında toplanmıslardır. Arastırmaya ait hipotezlerin test edilmesinde regresyon analizi yöntemi kullanılmıstır. Arastırma sonuçları, bireysel güç odaklı strateji gelistirme süreçlerinin gerek fırsatçı yenilikçilik, gerekse arastırmacı yenilikçilik üzerinde olumsuz etkisi olduğunu ortaya koyarken, dıs çevre odaklı strateji belirleme süreçlerinin ne arastırmacı yenilikçilik ne de fırsatçı yenilikçilik üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı görülmüstür. Abstract The existing literature on strategic management attempts to demonstrate theoretically and empirically that a variety of decision making approaches are employed throughout the strategy development process. Although a multitude of largely contingent internal and external parameters can be identified towards explaining the actual strategy development processes which occur in organizations, it is widely understood that strategy development is multidimensional in nature. In an organization, innovation may emerge in two different forms; either upgrading the existing products, services and processes (exploitative innovation), or inventing totally new and different products, services and processes (exploratory innovation). In this study, the relationship between strategy development processes and innovation forms was examined on a sample of 246 companies. Alpha coefficients were calculated to ensure the reliability of the scales and factor analysis yielded two factors, exploratory and exploitative innovativeness, which fit the theory. Regression analysis was also used in order to test the hypotheses. Whilst the results revealed a negative effect between the command type of strategy development process on both exploitative and exploratory innovation forms, no relationship between the enforced choice type of strategy development process and innovation forms was found.
Keywords: Strateji Gelistirme Süreci, Fırsatçı Yenilikçilik, Arastırmacı Yenilikçilik; Strategy Development Process, Exploitative Innovation, Exploratory Innovation