Huzurlu ve mutlu yaşamın değerler ve karakter güçleri bağlamında karma bir araştırmayla İncelenmesi - Demirci, İbrahim (My University, 2017)
Bu çalışmanın amacı, huzurlu ve mutlu yaşamın özelliklerinin ve kaynaklarının incelenmesidir. Araştırma nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma araştırma desenlerinden sıralı keşfedici desen kullanılmıştır. Araştırmanın nitel bölümünde gömülü teori deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nitel bölümünde çalışmaya katılmaya gönüllü olan yaşları 21 ile 82 arasında değişen 26 katılımcı ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Araştırmanın nicel bölümünde ilişkisel tarama modeli ve yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi yaşları 18 ile 75 arasında değişen, yaş ortalamaları 30.46 olan 548 kadın ve 330 erkek olmak üzere toplam 900 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmanın nitel aşamasında ortaya çıkan bulgulara göre huzurlu ve mutlu yaşam; rahatlatıcı ve olumlu duyguların olmasını ve olumsuz duyguların olmamasını ifade etmektedir. Huzur ve mutluluk birbirleriyle ilişkili kavramlar olmasına ve iç içe geçmesine rağmen huzurun mutluluğa göre daha kalıcı, öncelikli ve önemli olduğu anlaşılmıştır. İlişkiler ve güven, kişisel erdemler, toplumsal erdemler, kabul, maneviyat, sorunların geliştirici gücü, iyimserlik, doğa, sağlık, ekonomik durumun yeterli olması, faaliyetler ve yüzeysel çözümler huzur ve mutluluğun kaynaklarını oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel aşamasında huzur ve mutluluk hoşgörü, yardımseverlik, kanaat ve maneviyat, sorumluluk, amaçlılık, değerlilik, güven ve güvenilirlik özellikleriyle pozitif ilişkili bulunmuştur. Araştırmada evliler, ilişkisi olanlar, yakın zamanda olumsuz yaşam deneyimi olmayanlar, orta ve ileri yetişkinler, algılanan gelir düzeyi yüksek olanlar, yaşamının çoğunu Sinop'ta geçirenler, algılanan başarı düzeyleri yüksek olanlar daha huzurlu bulunmuştur. Ayrıca kadınların, ilişkisi olanların, algılanan gelir düzeyi yüksek olanların ve algılanan başarı düzeyleri yüksek olanların daha mutlu oldukları tespit edilmiştir. Anahtar sözcükler: Huzur, mutluluk, değerler, karakter güçleri, karma yöntem, gömülü teori, yapısal eşitlik modeli

The aim of this study is to examine the characteristics and sources of peaceful and happy life. Exploratory sequential design of mixed methods models were conducted in this study. In the qualitative part of the study, grounded theory design was used. In-depth interviews conducted with 26 participants aged between 21-82. Relational survey method and structural equation model were used in quantitative part of the study. The sample used in quantitative study was consisted of 900 (548 female) participants aged between 18-75 (Mean=30.46±12.94). Qualitative findings demonstrated that peaceful and happy life consists of; relaxing and positive emotions and absence of negative emotions. Although peace and happiness are interrelated and intertwined concepts, peace is more permanent, prioritized and important than happiness. Relationships and safety, personal virtues, societal virtues, acceptance, spirituality, the improving strength of problems, optimism, nature, health, sufficient economic situation, activities and superficial solutions constitute the source of peace and happiness. Quantitative findings demonstrated that peace and happiness positively correlated with tolerance, helpfulness, contentment, spirituality, responsibility, purposefulness, worthiness, safety and credibility. In the study; people in a relationship or married, people who did not have any negative life experience recently, middle aged or elderly people, people who spent most of their lives in Sinop, people who perceive themselves as successful and people who perceive themselves as high earner were found to be more peaceful. Females, people who are in a relationship, people who perceive themselves as high earner and people who perceive themselves as successful were found to be happier. Key words: Inner peace, happiness, values, character strengths, mixed method, grounded theory, structural equation modeling
Keywords: Araştırmalar; Değerler; Eğitim; Karakter; Psikolojik yönler; Rehberlik ve psikolojik danışmanlık; Toplum