Çağdaş sanat pratiğinde politik ekoloji - İrhan, İrhan (My University, 2024)
Bu çalışma çağdaş sanat üretiminde çevresel aktivizm ve ekolojik tahribatı merkeze alan sanat pratiklerini inceleyen bir eser metnidir. Şu temel soruyu ele alır: Sanat çevre sorunlarıyla giderek daha fazla şekillenen bir dünya açısından neden ve nasıl önem taşıyor? Burada incelenen eserler ekolojik problemlerin sosyal, politik ve kültürel alanlarla etkileşimine dair düşünceleri genişleten, sömürgeci kapitalizm karşıtı ve iklim adaleti temelli bir yaklaşımı ön plana çıkaran politik ekoloji ile çerçevelenmiştir. Bu bağlamda görsel kültürde eko-eleştirel sanat teorilerinden, coğrafi ve antropolojik yaklaşımlardan faydalanarak iklim değişikliğinin çok katmanlı karmaşık yapısına uygun eleştirel bir disiplinlerarasılığın ilerleyişine katılmaya çalışmaktayız. Bu tezin temel amacı çağdaş sanat ve çevre çalışmaları, kültürel coğrafya ve politik ekoloji alanlarından edimle oluşturulan bir çerçevede sergi hazırlamaktır.

This is an artefact text that examines artistic practices centred on environmental activisim and ecological destruction in contemporary art production. It addresses the following fundamental question: Why and how does art matter in a world increasingly shaped by environmental issues? The works examined here are framed by political ecology which broadens ideas about the interaction of ecological problems with social, political and cultural spheres, and highlights an anti-colonial capitalism and climate justice-based approach. In this context, we seek to participate in the advancement of a critical interdisciplinarity in visual culture that is appropriate to the complex multi-layered nature of climate change, drawing on eco-critical art theories, geographical and anthropological approaches. The main aim of this thesis is to prepare an exhibition within a framework of contemporary art and environmental studies, cultural geography and political ecology.
Keywords: Art, Modern; Contemporary Art; Çağdaş Sanat Political Ecology; Çevresel Aktivizm; Ecological Art; Ecology in art; Ekoloji, Sanatta; Ekolojik Sanat; Environmental Activism; Politik Ekoloji; Sanat, Çağdaş