Klinik Nörolojik Belirtileri Olmayan Sistemik Lupus Eritematozus Hastalarında Beyin Sapı Refleksleri Celal SALCİNİ1,2*, Birgül BAŞTAN3*, Gülin SUNTER1, Pınar KAHRAMAN KOYTAK1, Orhan YILMAZ1 - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız nörolojik belirtileri ve bulguları olmayan sistemik lupus eritematozus (SLE) hastalarında elektrofizyolojik incelemeler yaparak santral ve periferik sinir sistemi tutulumunu incelemektirYöntem: Bu çalışmaya 38 SLE hastası ve 35 sağlıklı gönüllü katılmıştır. Sinir iletim çalışmaları (SİÇ), göz kırpma refleksi (GKR) ve maseter inhibitor refleksi (MİR) kayıtlamaları uygulanarak periferik sinir iletimleri ve beyin sapı refleksleri değerlendirilmiştir. Bulgular: On bir (%29) hastanın her birinde en az bir SİÇ parametresinde anormallik saptanmış ve bir hasta (%2,6) polinöropati tanısı almıştır. Yirmiüç (%60,5) hastada GKR ve 14 (%37) hastada MİR anormalliği saptanmıştır. Kontrol grubu ile kıyaslandığında GKR'de kontrolateral R2 latansı ve MİR'deki sessiz period 1 (SP1) latansının anlamlı olarak uzamış olduğu görülmüştür (p=0,015 ve p<0,001 sırasıyla). Sonuç: Bu çalışma SLE hastalarında klinik nörolojik bulgular olmadan, periferik sinir sistemi tutulumuna bakmaksızın beyin sapı reflekslerinin etkilenmiş olabileceğini göstermektedir. SLE hastalarındaki beyin sapı refleks anormallikleri lateral kaudal ponsta ve lateral medulladaki inhibitor veya eksitatör aranöronların fonksiyonel bütünlüğünün bozulmuş olabileceğini düşündürmektedi.

Introduction: We aimed to assess central and peripheral nervous system involvement in systemic lupus erythematosus (SLE) patients without any neurological signs and symptoms by performing in the patients compared with the controls (p=0.015 and p<0.001, electrophysiological investigations. respectively). Methods: Thirty-eight SLE patients and 35 healthy volunteers participated in this study. Peripheral nerve conduction and brainstem reflexes were evaluated by performing nerve conduction studies (NCSs) and blink reflex (BR) and masseter inhibitory reflex (MIR) recordings. Results: Eleven patients (29%) had an abnormality in at least 1 NCS parameter, and 1 (2.6%) patient was diagnosed with polyneuropathy. The number of patients with abnormal BR and MIR was 23 (60.5%)
Brainstem Reflexes in Systemic Lupus Erythematosus Patients Without Clinical Neurological Manifestations
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel