İslam hukukunda emzirme ve ilgili hükümleri - Kaya, Zeynep (My University, 2025)
İslam hukukunda emzirme ve ilgili hükümleri Bu çalışmada emzirmenin İslam dinindeki önemi, İslam hukukundaki hüküm ve uygulamaları, sütannelik kurumu, modern tıp verileri ile süt bankacılığına ilişkin güncel meseleler bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde, modern tıpta anne sütü ve emzirmenin önemi ile bu sürecin anne ve bebek sağlığı üzerindeki biyolojik ve psikolojik etkileri ele alınmıştır. Ardından emzirmenin İslam hukukundaki yeri değerlendirilmiş, doğumun sonuçlarıyla bağlantılı olarak nesebin sübutu, hıdâne ve nafaka gibi meselelere değinilmiştir. İlk bölümde çalışmanın özgün yönlerinden biri olarak anne sütü ve emzirme konusu hem modern tıbbî veriler hem de İslam hukuku perspektifiyle incelenmiş; iki yaklaşım arasındaki ortak ve farklı noktalar ortaya konmuştur. İkinci bölümde, emziren kişi açısından öz anne ve sütanneye ilişkin hükümlere yer verilmiştir. Öz annenin emzirmesiyle ilgili fıkhî görüşler, annenin hukuken emzirme yükümlülüğü olup olmadığı, emzirme ücretiyle ilgili hükümler ve mezhepler arasındaki farklılıklar karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Ayrıca sütannelik kurumu, sütannelik akdi ve öz anne ile sütanne arasında öncelik gibi konular da değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde emzirmenin bir sonucu olarak ortaya çıkan süt akrabalığı konusu ele alınmıştır. Bu bağlamda süt hısımlığının oluşma şartları, daimî evlilik engeli doğuran durumlar, süt hısımlığı sebebiyle evlenmeleri haram olan akrabalar ve süt hısımlığının ispat yolları incelenmiştir. Ayrıca, güncel bir tartışma alanı olan süt bankacılığı konusu fıkhî açıdan değerlendirilmiş; zaruret halleri çerçevesinde ortaya konulan farklı görüşler analiz edilmiştir.

Breastfeeding and legal rulings in Islamic jurisprudence In this study titled Breastfeeding and Its Legal Implications in Islamic Law, the role and significance of breastfeeding in Islam are examined through a comprehensive perspective, considering both the religious-legal rulings and contemporary issues. The institution of wet nursing, the insights of modern medicine, and the emerging problems related to milk banks in today’s world are also evaluated in an integrated manner. The first part of this three-chapter study discusses the importance of breast milk and breastfeeding in modern medicine, focusing on their biological and psychological impacts on maternal and infant health. Following this, the status of breastfeeding in Islamic law is analyzed, with attention to legal consequences such as lineage (nasab), custody (hidâna), and financial support (nafaqa). One of the distinctive aspects of this section is the comparative analysis of breastfeeding from both medical and Islamic legal perspectives, highlighting similarities and differences. The second part addresses the rulings related to the nursing mother, whether biological or wet nurse. Juristic opinions on the obligation of a biological mother to breastfeed, rulings on breastfeeding compensation, and differences among Islamic legal schools are discussed. Additionally, topics such as the legal status of wet nursing, wet nursing contracts, and the priority between biological and wet mothers are evaluated. The third part focuses on milk kinship, a relationship that emerges as a consequence of breastfeeding. In this context, the legal conditions for the establishment of milk kinship, permanent marriage prohibitions arising from it, relatives rendered unlawful for marriage due to milk kinship, and the methods of proving such kinship are examined. Furthermore, the issue of milk banking—a modern subject of scholarly debate—is assessed from a jurisprudential perspective, and differing opinions within the framework of necessity are analyzed.
Breastfeeding and legal rulings in Islamic jurisprudence
Keywords: Anne sütü; Bebek beslenmesi; Breast feeding; Breast milk; Emzirme; Infant nutrition; Islamic law; İslam hukuku; Milk Banks; Milk Kinship; Süt Bankaları Breastfeeding; Süt Hısımlığı; Sütanne; Wet Nurse