Okul çağındaki çocuklarda tas1r3 geni rs307355 polimorfizminin dii çürüğü ve şekerli tat hissinin algılanması ile ilişkisinin araştırılması - Bakır, Nur (My University, 2013)
OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA TAS1R3 GENİ rs307355 POLİMORFİZMİNİN DİŞ ÇÜRÜĞÜ VE ŞEKERLİ TAT HİSSİNİN ALGILANMASI İLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Çalışmamızda, 174 adet okul çağındaki çocuklara ait TAS1R3 rs307355 genotipleri qPZR yöntemi ile belirlenmiştir. Daimi diş çürüğü olmayan heterozigot+homozigot polimorfik genotipe sahip çocuklarda homozigot yabanil genotipe sahip olanlara kıyasla daha yüksek dft değerlerinin bulunması (p=0.06), TAS1R3 rs307355 polimorfizminin süt dişi çürüğü oluşumunda rolü olduğunu göstermektedir. Hatasız şeker algısı olan çocuklar içinde hem şekeri seven hem de sevmeyenlerde homozigot yabanil genotip sıklığı heterozigot+homozigot polimorfik genotip sıklığına kıyasla sınırda anlamlı şekilde daha yüksek bulundu (p=0.060). %0’lık sukroz solüsyonunu şekerli olarak algılayan çocuklarda heterozigot+homozigot polimorfik genotipe sahip çocuklardaki glisemik yük değerinin homozigot yabanıl tip genotipe sahip çocuklara kıyasla daha yüksek olarak (p=0.065) belirlenmesi, polimorfik alleli taşıyan çocukların glisemik yükü fazla türde beslenme alışkanlıklarını tercih etme eğiliminde olduklarını göstermektedir. %0 lık sukroz solüsyonunu şekerli algılayan çocuklarda yağ kütlesi (p=0.024), DMFT (p=0.015), DMFS (p=0.029) değerlerinin algılamayanlara kıyasla daha yüksek olduğu belirlendi. Süt dişi çürüğü olmayan çocuklarda 7’den fazla süt dişi çürüğü olan çocuklara kıyasla bel (p=0.011), kilo (p=0.0001), boy (p=0.002), kalça (p=0.002), vücut kütle indeksi (VKİ) (p=0.003), yağsız vücut kütlesi (YVK) (p=0.004), yağ kütlesi (YK) (p=0.002) değerleri daha yüksek iken DMFT (p=0.05) ve DMFS (p=0.026) değerleri daha düşük bulundu. Daimi diş çürüğü olmayan çocukların boy (p=0.001) ve YVK (p=0.045) değerleri daimi dişlerinde 3’ten fazla çürüğü olan çocuklardan daha düşük idi. %0 lık sukroz solusyonunu hatalı algılayan çocukların %0’lık sukroz solüsyonunu sevme oranı sevmeme oranına göre daha yüksek bulundu (p=0.033). TAS1R3 geni, şekerli tat algısı, DMFT, hedonik

INVESTIGESION OF ASSOCIATION WITH TAS1R3 GENE rs307355 POLYMORPHISM AND DENTAL CARIERS, SWEET TASTE PERCEPTION IN SCHOOL CHILDREN The study was performed in 174 school children and TAS1R3 rs307355 genotypes were determined with quantitative polymerase chain reaction (qPCR) method. Children without permanent tooth decay, TAS1R3 rs307355 heterozygous+homozygous polymorphic genotypes were found to have significantly higher (p=0.06), dft index levels in comparison to homozygous wild genotype carriers which demonstrate that TAS1R3 rs307355 polymorphism may be effective over primary dental caries. In children with accurate perception admiring and not-admiring sugar taste, homozygous wild genotype frequencies were found to be higher compared to heterozygous+homozygous polymorphic genotype frequencies (p=0.060). In study group perceiving %0 sucrose solution as sweety, heterozygous+homozygous polymorphic genotype carriers were found to have higher glycemic load levels in comparison to homozygous genotype carriers (p=0.065). Polymorphic allele carrying children may prefer high glycemic load diets compared to homozygous wild genotype carriers. In study group perceiving the %0 sucrose solution as sweety, fat mass (p=0.024), DMFT (p=0.015), DMFS (p=0.029) parameters were higher than perceiving %0 sucrose solution as non-sweety. Comparison of children without primary tooth decay and more than 7 primary tooth decay, waist circumference (p=0.011),weight (p=0.0001), height (p=0.002), hip (p=0.002), body mass index (BMI) (p=0.003), lean body mass (LBM) (p=0.004), fat mass (FM) (p=0.002) parameters were higher in children without primery tooth decay where as DMFT (p=0.05) ve DMFS (p=0.026) parameters were higher in more than 7 primary tooth decay. Height (p=0.001) and lean body mass (p=0.045) measurements were found to be lower in children without permanent tooth decay. In children perceiving %0 sucrose solution as sweety, the sweet taste preference was higher to that of non-prefering children. (p=0.033). Key word: TAS1R3 gene, sucrose sensitivity, DMFT, hedonic
Keywords: Biyoloji