İlkokul programında yer alan ortak temel becerilerin öğrenci çalışma kitaplarında bulunan etkinliklerde yer alma düzeyleri - Doğan, Halime (My University, 2014)
Günümüz dünyası, eleştirel düşünen, yaratıcı, problem çözebilen, araştırma becerisine sahip olan, bilgiye ulaşma yollarını bilen bireylere ihtiyaç duymaktadır. Bu bakımdan okulların bir amacı da çağımızın ihtiyacı olan bu becerilere sahip bireylerin yetişmesini sağlamaktadır. Türkiye’de de 21.yy’ın bireylerini yetiştirerek değişen dünyaya ayak uydurma ve eğitim alanındaki yenilikleri programa yansıtma ihtiyacı duyulmuştur. Bu nedenle öğretim programlarında 2005 yılı ile beraber alt yapısını yapılandırmacılığın oluşturduğu bir dönüşüm içine girilmiştir. Bu program ile öğrencilere kazandırılması hedeflenen “temel beceriler” tanımlanmış ve ders kitapları bu doğrultuda yeniden yazılmıştır. Yeni program ile beraber ders kitaplarına “öğrenci çalışma kitap”ları eklenmiştir. Bu nedenle hazırlanan kitapların yeni programın öngördüğü becerileri geliştirmeye hizmet etmesi beklenmektedir. Bu araştırma, ilkokul programında yer alan ortak temel becerilerin öğrenci çalışma kitabında bulunan etkinliklerde yer alma düzeyini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Tarama modeline göre düzenlenen bu çalışmada şu sorulara cevap aranmıştır: 1.İlkokul programında yer alan ortak temel becerilerin 1-4.sınıf Türkçe Dersi öğrenci çalışma kitaplarında bulunan etkinliklerde yer alma düzeyi nedir? 2.İlkokul programında yer alan ortak temel becerilerin 1-4.sınıf Matematik Dersi öğrenci çalışma kitaplarında bulunan etkinliklerde yer alma düzeyi nedir? 3.İlkokul programında yer alan ortak temel becerilerin 1-3.sınıf Hayat Bilgisi Dersi öğrenci çalışma kitaplarında bulunan etkinliklerde yer alma düzeyi nedir? 4.İlkokul programında yer alan ortak temel becerilerin 4.sınıf Fen ve Teknoloji Dersi öğrenci çalışma kitaplarında bulunan etkinliklerde yer alma düzeyi nedir? 5.İlkokul programında yer alan ortak temel becerilerin 4.sınıf Sosyal Bilgiler Dersi öğrenci çalışma kitaplarında bulunan etkinliklerde yer alma düzeyi nedir? 1-4.sınıf Milli Eğitim ve özel yayınevi kitaplarından oluşan 2 set kitap, Doküman İncelemesi yöntemi ile incelenmiştir. Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi, Fen ve Teknoloji ile Sosyal Bilgiler Derslerine ait öğrenci çalışma kitaplarındaki etkinlikler “Ortak Temel Beceriler Kontrol Listesi” kullanılarak taranmıştır. İnceleme sonucu elde edilen veriler ile ilgili yüzde ve frekans tabloları oluşturulmuş ve birtakım sonuçlara ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçları özetlemek gerekirse, tüm derslerde incelenen öğrenci çalışma kitaplarındaki etkinliklerin, ortak temel becerilerden “Girişimcilik” ve “Bilgi Teknolojilerini Kullanma” becerilerinin gelişimi konusunda yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 1-4.sınıf öğrenci çalışma kitaplarında en çok yer verilen beceri “Eleştirel Düşünme” becerisi olduğu saptanmıştır. İncelenen iki farklı yayınevi kitaplarından, Milli Eğitim yayınevine ait öğrenci çalışma kitaplarında bulunan etkinliklerin ortak temel becerilerin gelişimi konusunda, incelenen özel yayınevi kitaplarından daha etkili olduğu görülmüştür. Anahtar sözcükler: Öğrenci Çalışma Kitabı, Ortak Temel Beceriler, Öğretim Etkinlik
Keywords: Eğitim; İlköğretim