Kumaş Yapısı Açısından Geçmişten Günümüze Kadifelerin Karşılaştırılması - Erdoğan, Sultan (My University, 2008)
Kadifelerde desenler, hav-zemin doku ilişkisinden yararlanılarak oluşturulmuştur. Bu tür kadifeler zaman zaman takviye atkılarının da kullanıldığı karmaşık yapılı kadife kumaş türleridir. Zemin dokuda genellikle beşli saten örgü kullanılmış, bazen de zemin doku takviye atkıları ile desene göre, yer yer ya da tümü ile örtülmüştür. Zemin çözgüleri çoğunlukla ipeğin doğal rengindedir. Çok sık olmamakla birlikte renkli zemin çözgüsü kullanılmış örneklerlerde karşılaşılmaktadır. Hav çözgüleri de tek kullanıldığı gibi birden fazla renkte de kullanılmıştır. Kadife dokumacılığının başlangıcı için kesin bir tarih belirlenememiştir. Fakat günümüze kadar gelen kadife kumaşların başlangıcı için Mısır Kopt dokumalarını tarihsel bilgiler içerisinde söyleyebiliyoruz. Günümüz ve geçmiş kadifeler arasında karıştırma yaptığımızda, hem desen anlayışı, hemde dokuma tekniklerinin birbirinden farklı oluşu açık olarak ortaya çıkmaktadır. Geçmiş kadifeler, dar enli olup belli bir desen kapasitesine sahiptir. Malzeme olarak saf ipekten yapılmış iplik kullanılmıştır. Daha sonraki örneklerde ipeğin yanısıra pamuk ve ketene de rastlanır. El tezgahları ile dokunduğunda, dokuma sırasında atkı sıklığı dokuyucuya bağlıdır. İplik bükümü eğiren kişinin istenilen özelliği vermesi ile olur. Elyafın kumaş haline dönüşmesine kadar olan süre insan gücü ile yapılmaktadır. Günümüzde kadife kumaşlar mekanik hatta otomatik tezgahlarla dokunmaktadır. Malzeme olarak karışımlı iplik kullanılmaktadır. Maliyet açısından saf elyaf çok az kullanılmaktadır. İplik bükümü ve dokuma sırasında çekim kuvveti makinelere bağlıdır. Çözgü hazırlanışı mekanik makineler ile yapılmaktadır. Kadife kumaş elyaf halinden kumaşa dönüşmesine kadar süreçde hem insan hemde mekanik makineler ile olmaktadır. Desen açısından günümüz teknolojileriyle çok daha karmaşık desenleri oluşturmak mümküm olabildiği halde, 15-16. yüzyıllarda dokunmuş olan kadifelerin kalite ve görsel ihtişamı günümüz kadifelerinde bulunmamaktadır. Kadife dokumacılarının göstemiş oldukları özen, kullanılan malzemenin saf ve değerli oluşu, altın gümüş gibi kıymetli maddelerle takviye edilmiş olmaları dönemin etkisinde kalarak hazırlanmış olan desenlerdeki çeşitlilik günümüz kadifleri ile kıyaslandığında bugün aynı başarı grafiğini görememekteyiz. Günümüzün teknolojisi ile geçmişin estetik kaygıları, özeni bir araya gelmiş olabilseydi, belkide kadife kumaşlar bugün olduğundan çok daha fazla yaşandımızın içinde yer alırdı.

The patterns in velvets are composed of piles and surface structures. The structurally exteremly complex velvets include structural warp and wheft, and as an addition they also contain extra warp and sometimes supplementary weft. In general, sateen five is dominantly used within base weave. Occasionaly, supplementary wefts, depends on ornaments, take place between velvet piles on the surface weave design. Sometimes colored silk base warp can be found in the traditional samples. Generally the base warp is recognised with its natural silk colours. Extra warps, which form piles may be found as a single and or different colored within the old traditional samples. Definite time for the first produced of velvet fabrics is not known. Based on available data from art history, the oldest known fabrics belong to early christianity in Egypt (approximately AC 46). These sample also known as coptic fabrics, produced for coptic orthodox. The velvets were widely used for the royalty and rich people in Europe and Ottoman. The Ottomans had produced their best during the 15th and 16th centuries. Today, regarding their styles of weavıng and ornaments, we see major differences between the modern and ancient velvets. The ancient velvets were narrow and generally had limited and basic standart design. Those velvets were mainly made from silk during that period. Later on, beside the silk, cotton and linen materials were also used. The number of warp and wheft ın per square centimetres and spins in per meter depends upon mainly the weavers and spinners. The process from the fıbre to fabric was directed by human. In these days, fabrics are produced by modern and computerised technology. Today, by having this advance technology, we can produced highly complex designs wıthout the luxuary and quality seen ın ancıent velvets. In early stage of weaving, the weavers were giving great care for their work but ın recently everythıng is produced mainly at factories. Human efforts and cares are not sıgnıfıcants as before. In recent times, we use sımple synthetıc materıals to produce velvets compare to ancient fabrıcs produced by valuable materials such as gold and silver threads. Mechanıcally produced and simply designed modern velvets had no comparations to ancient velvets wich had unique and exteremly well design, high quality and lımıted quantıty. If we had a similar succes wıth the modern technology regarding quality, we could have had more fancy velvets ın our daily life.
Keywords: Kadife Dokumacılığı; Kumaş Yapısı; Tekstil