SAĞLIK ÇALIŞANLARININ GENEL SAĞLIK DURUMU, FİZİKSEL AKTİVİTE_x000D_ DÜZEYLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER - EROL, SAİME (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmada, sağlık çalışanlarının genel sağlık durumları, fiziksel aktivite düzeyleri ve etkileyen faktörleribelirlemek, fiziksel aktivite düzeyi ile genel sağlık durumu arasındaki ilişkiyi göstermek amaçlandı.Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımla yürütülen araştırma gerekli izinler alındıktan sonra Şubat – Mayıs2017 tarihleri arasında İstanbul'da bir eğitim araştırma hastanesinde çalışan gönüllü katılan 432 sağlıkçalışanıyla yürütüldü. Veriler, 27 sorudan oluşan kişisel bilgi formu, Genel Sağlık Anketi-28 ve UluslararasıFiziksel Aktivite Anketi, kısa form ile toplandı. Veriler, tanımlayıcı istatistikler, Varyans analizi (ANOVA), t testi,Kruskal Wallis Varyans analizi, Mann-Whitney U testi, Pearson Korelasyon Analizi, Lojistik Regresyon Analizive post-hoc testlerden Games Howell kullanılarak değerlendirildi.Bulgular: Genel Sağlık Anketi-28 toplam puan ortalaması 4.73±5.37 bulundu. Çalışanların %41.2’si 5 puan veüzerinde alarak ruh sağlığı açısından riskli bulundu. Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketine göre sağlıkçalışanlarının %51.6’sı inaktif, %41.4’ü düşük ve %6.9’u yeterli fiziksel aktivite yapmaktadır. Genel Sağlık Anketi28 ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketin ' den alınan puanlar arasında negatif yönde zayıf ilişki bulundu (r=-0.208; p=0.000).Sonuç: Ruh sağlığı açısından riskli grupta bulunan bireylerin yarısından fazlasının (%61.8) fiziksel olarak aktifolmadığı bulundu

Aim: This study was conducted to investigate general health and physical activity levels of healthcare professional_x000D_ and factors affecting them and to find the correlation between general health and physical activity._x000D_ Material and Method: This descriptive and correlation-seeking study was carried out with 432 healthcare_x000D_ professionals of an Education and Research Hospital located in Istanbul between February-May 2017. Data,_x000D_ including a 27-item questionnaire related personal characteristics, General Health Questionnaire-28 and_x000D_ International Physical Activity Questionnaire, were collected with a short form. Data was analyzed using_x000D_ descriptive statistics, Variance analysis (ANOVA), t-test, Kruskal Wallis Variance analysis, Mann-Whitney U test,_x000D_ Pearson Correlation analysis, Logistic Regression analysis and post-hoc Games Howell test._x000D_ Results: 41.2% of employees, whose scores are equal and/or higher than 5,were under mental health risk. 51.6%_x000D_ of employees were physically inactive, 41.4% of them did o medium and 6.9% of those made high physical_x000D_ activities. A negative relation (r= -0.208, p=0.000) was found between General Health Questionnaire and_x000D_ International Physical Activity Questionnaire scores._x000D_ Conclusion: It was observed that more than half (61.8%) of the individuals in the risk group in terms of mental_x000D_ health, were physically inactive.
General Health and Physical Activity Levels of Healthcare Employees and Affecting Factors