Öğretim elemanlarının sahip olduğu öğrenci hataları bilgisinin beden eğitimi öğretmen adaylarının alan bilgisi düzeyleriyle ilişkisinin incelenmesi - Kurucan, Hüseyin Aykan (My University, 2020)
Hızla değişen dünyada öğrencilerin ve öğretmenlerin ihtiyaçları da değişmektedir. Öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak içinde öğretmenlerin öğretim yaptıkları alanda üst düzey bilgiye sahip olmaları gerekmektedir. Üst düzey bilgi ediniminin başında alan bilgisi ve alt boyutları olan genel alan bilgisi (GAB) ve özelleşmiş alan bilgisi (ÖAB) gelmektedir. Alan bilgisi öğrencilerin öğrenme düzeyini etkileyen ve belirli bir konunun etkili bir şekilde öğretimi için gerekli bilgilerin başında gelir. GAB, öğretmenin neyi öğreteceğini; ÖAB ise genel alan bilgisini öğretmenin nasıl öğreteceği konusunu belirtmektedir. GAB alt boyutları; a) oyun kuralları bilgisi, görgü ve güvenlik kuralları bilgisi, b) teknik ve taktik bilgisinden oluşurken ÖAB alt boyutlarını a) öğrenci hataları bilgisi, b) öğretim tasarımı ve sunumu bilgisinden oluşturmaktadır. Beden eğitimi öğretmenliği öğrencilerinin öğretmen yetiştiren kurumlardan mezun olmadan önce yeterli alan bilgisine sahip olmaları gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümlerinde fiziksel aktivite ve spor derslerini yürüten öğretim elemanlarının öğrettikleri spor dalına yönelik sahip oldukları GAB ve ÖAB’nin alt boyutu olan öğretim tasarımı ve sunumu bilgisi ile öğrenci hataları bilgisi düzeylerinin, öğrencilerinin GAB ve ÖAB düzeyleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesidir.Araştırmanın örneklemini; 2019-2020 eğitim öğretim yılında Türkiye’de beş farklı coğrafi bölgede bulunan dokuz üniversitenin Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören, cimnastik, futbol ve voleybol derslerini başarıyla tamamlamış 2, 3, ve 4. sınıf öğrencilerinden 819 öğrenci (voleybol 291, cimnastik 330 ve futbol 198) ile aynı dersleri veren 23 öğretim elemanı (cimnastik n=9, futbol n=6 ve voleybol n=8) oluşturmuştur. Öğrenciler 18 – 32 (Ör; 18 - 32 (Ort = 21.04; Ss = 1.60) yaş aralığındadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak cimnastik, futbol ve voleybol spor dallarına ait GAB testleri ve içerik haritası kullanılmıştır.Verilerin analizinde öğretim elemanları ve öğrenciler arasındaki GAB, ÖAB alt boyutu olan öğretim tasarımı ve sunumu bilgisi ve öğrenci hataları bilgisi düzeylerini ölçmek için tanımlayıcı istatistik ve Spearman farklar korelasyon analizleri kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda; öğretim elemanlarının öğrettikleri spor dalına yönelik (cimnastik, futbol ve voleybol) sahip oldukları GAB düzeyleri ile öğrencilerin GAB düzeyleri arasında istatistiksel olarak yüksek düzeyde pozitif yönde ilişki bulunmuştur (cimnastik r=.82, futbol r=.94, voleybol r=.85).Cimnastik spor dalında öğretim elemanlarının öğretim tasarımı ve sunumu bilgisi düzeyleri ile öğrencilerin ÖAB düzeyleri arasında pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur (r=.77). Cimnastik spor dalında öğretim elemanlarının sahip oldukları öğrenci hataları bilgisi düzeyleri ile öğrencilerin GAB düzeyleri arasında istatistiksel olarak yüksek düzeyde anlamlı bir korelasyon bulunmuştur (r=.87). Cimnastik spor dalında öğretim elemanlarının öğrenci hataları bilgisi düzeyleri ile öğrencilerin ÖAB alt boyutu olan öğretim tasarımı ve sunumu bilgisi düzeyleri arasında pozitif yönde ilişki bulunmuştur (r=.77). Diğer spor dallarında ilişki bulunmamasının nedeni öğretim elemanlarının derslerini planlarken ÖAB odaklı değil de daha çok öğrencinin spor becerisi ve performansına odaklı dersler planladığı düşünülmektedir. Futbol spor dalında öğretim elemanlarının öğrettikleri spor dallarına yönelik sahip oldukları ÖAB alt boyutu olan öğretim tasarımı ve sunumu bilgisi düzeyleriyle öğrencilerin GAB düzeyleri arasında istatistiksel olarak yüksek ve anlamlı düzeyde korelasyon bulunmuştur (r=.93). Futbol spor dalında öğretim elemanlarının öğrenci hataları bilgisi düzeyleriyle öğrencilerin GAB düzeyleri arasında istatistiksel olarak yüksek düzeyde anlamlı korelasyon tespit edilmiştir (r=.94). Futbol spor dalında öğretim elemanlarının öğretim tasarımı ve sunumu bilgisi düzeyleriyle öğrencilerin ÖAB düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon bulunmuştur (r=.75). Voleybol spor dalında öğretim elemanlarının öğrenci hataları bilgisi düzeyleriyle öğrencilerin GAB düzeyleri arasında istatistiksel olarak yüksek düzeyde anlamlı bir korelasyon tespit edilmiştir (r=.93). Sonuç olarak; Türkiye’de ve Dünya’da Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Lisans Programları incelendiğinde her ülkenin kendine özgü bir eğitim sistemi olsa da dersleri planlarken öğretim tasarımı ve sunumu bilgisi ve öğrenci hataları bilgisi odaklı derslerini planlamadıkları düşünülmektedir. Yapılan çalışmanın bulguları incelendiğinde öğretim elemanları derslerini planlarken öğretim tasarımı ve sunumu bilgisi odaklı derslerini planlaması gerekliliği önerilirken ayrıca ilk defa incelenen ÖAB’nin alt boyutu olan öğrenci hataları bilgisi odaklıda derslerini planlaması önerilmektedir. Ayrıca üniversiteler kendi bünyesinde ve Yüksek Öğrenim Kurumu tarafından ÖAB odaklı mesleki gelişim programları hazırlanmalı ve belirlenen aralıklarla öğretim elemanlarını bu programlara dahil edilmesi önerilmektedir.

Examining the Relationship between Instructors’ Knowledge of Student Errors and Pre-service Physical Education Teachers’ Depth of Content KnowledgeIn our rapidly changing world, the needs of students and teachers vary. In order to meet the needs of students, it is of critical importance for teachers to have a high level of knowledge in the field they teach. This high level knowledge acquisition primarily includes content knowledge and its sub-dimensions consisting of common content knowledge (CCK) and specialized content knowledge (SCK). Content knowledge is one of the main factors that influences students’ learning level and is crucial to teach a particular subject effectively. CCK specifies what the teacher will teach while SCK explains the way a teacher can teach this common content knowledge. The sub-dimensions of CCK include a) the knowledge of game rules, etiquette and safety rules b) the knowledge of techniques and tactics. On the other hand, the sub-dimensions of SCK are a) the knowledge of student errors b) the knowledge of instructional task and representation. It is also essential for students at Physical education department to have sufficient content knowledge before graduating from teacher training institutions. The aim of this study is to determine the relationships between CCK and SCK levels of the instructors who teach physical activity and sport in physical education and sports teaching departments related to the sport branch they teach, students' errors and CCK and SCK levels of students. The sample of the study consisted of a total of 819 sophomore, junior, and senior students including 291 students from volleyball branch, 330 students from gymnastics branch and 198 students from football branch studying in the 2019-2020 academic year at 9 universities, located in five different geographical regions of Turkey, with physical education and sports teaching departments, and 23 instructors who teach in the same sports branches including gymnastics (n=9), football (n=6) and volleyball (n=8). The students were aged between 18 and 32 (m= 21.04; Sd = 1.60).The data collection tools used in the study included common content knowledge (CCK) tests regarding the sports of gymnastics, football and volleyball, and content map. In the analysis of the data, descriptive statistical analysis and Spearman correlation are used to find out the relationships between the instructors’ and students’ common content knowledge, specialised content knowledge and knowledge of students’ errors.As a result of the study, a high level of positive correlation is found between the CCK levels of the instructors regarding the sport branch they teach (gymnastics, football and volleyball) and the CCK levels of the students (gymnastics r = .82, soccer r = .94, volleyball r = .85). Regarding gymnastics sports, a positive relationship was found between the instructors’ knowledge of instructional task and representation and the students' SCK levels (r = .77). In terms of gymnastics branch, a statistically high level of significant correlation was found between the instructors’ knowledge level of students' errors and the CCK levels of the students (r =.87). Also, in gymnastics sports, a positive correlation was found between the instructors’ knowledge level of students' errors and the students’ knowledge level of instructional task and representation, which is the sub-dimension of SCK (r = .77). On the other hand, it is believed that the reason why there is no relationship according to the other sports branches is that the instructors plan their lessons focusing on the students’ sports skills and performances, rather than specialised content knowledge. Regarding football branch, a statistically high and significant correlation was found between the level of instructional task and representation knowledge, which is a sub-dimension of SCK, which the instructors have about the sports branches they teach and the students' CCK levels (r = .93). In terms of football branch, a statistically high level of significant correlation was found between the instructors’ knowledge level of students' errors and the students' CCK levels (r= .94). Also, in football, a positive significant correlation was found between the instructors’ knowledge level of instructional task and representation and the students' SCK levels (r = .75). Regarding volleyball branch, a statistically high level of significant correlation was found between the instructors’ knowledge level of students' errors and the students' CCK levels (r= .93). Consequently, when Physical Education and Sports Teacher Education Programs in Turkey and in the world are examined, it is believed that although each country has its own unique system of education, lessons are not planned based on the instructional task and representation knowledge and students' errors. Considering the findings of the study, it can be recommended that instructors should plan their lessons based on instructional task and representation knowledge while planning their lessons, and besides they should plan their lessons focusing on the knowledge of students' errors, a sub-dimension of SCK, which was examined for the first time. In addition, professional development programs focusing on SCK should be prepared by universities and the Higher Education Institution, and the instructors should be included in these programs at specified intervals.
Examining the relationship between instructors’ knowledge of student errors and preservice physical education teachers’ depth of content knowledge
Keywords: Bilgi Testi Common Content Knowledge; Content Map; Genel Alan Bilgisi; Instructional Development; İçerik Haritası; Knowledge Test; Öğrenim ve öğretim; Öğretim Tasarımı; Özelleşmiş Alan Bilgisi; Specialized Content Knowledge; Spor; Sports; Study and teaching