Obama dönemi ABD-Rusya ilişkileri : sıfırlama politikası bağlamında işbirliği ve rekabet dinamikler - Gençkaya, Ferahşan (My University, 2021)
Yaklaşık yarım asır boyunca siyasi, askeri ve ekonomik alanlar başta olmaküzere pek çok platformda rekabet eden ve Soğuk Savaş dönemindeki iki kutuplu sisteminhegemon güçleri olan ABD ve Rusya, günümüzde ikili ilişkilerin geliştirilmesihususunda işbirliği ve rekabet dinamiklerinin bir arada işlediği sınırlı bir ortaklıkiçerisinde bulunmaktadırlar. Bu sınırlı ortaklığın gelişmesinde rol oynayan en önemliadımlardan birisi Barack Obama döneminde ABD tarafından başlatılmış olan “sıfırlama”politikasıdır.2009 yılında, Obama yönetiminin girişimiyle Rusya ile ilişkilerin iyileştirilmesiamacıyla başlatılan sıfırlama politikasının ilk döneminde bazı belli başarılar elde edilmişolsa da 2012’de Rusya’da Vladimir Putin’in yeniden devlet başkanlığı görevinegelmesiyle birlikte ikili ilişkilerde işbirliği yerini bir kez daha rekabete bırakmıştır. İkiülke arasındaki gerginlik Başkan Obama’nın geride kalan görev süresi boyunca artarakdevam etmiştir. Nitekim ABD-Rusya ilişkilerinin iyileştirilmesi adına başlatılansıfırlama politikasına rağmen Obama, selefine Rusya ile neredeyse Soğuk Savaşdönemindeki kadar kötüleşen bir siyasi ilişki devretmiştir.Bu çalışma, neoklasik realist kuramın sunduğu çerçeve yardımıyla Obamadöneminde ABD-Rusya ilişkilerini şekillendiren sıfırlama politikasının neden başarısızolduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu bakımdan çalışmanın odak noktası,neoklasik realist kuramın “ara değişken” olarak tanımladığı lider algısının Obamadöneminde ABD-Rusya ilişkilerine nasıl etki ettiğinin ortaya konulmasıdır. Dünyaivsiyasetine yön veren ABD’nin Rusya’ya yönelik olarak başlattığı sıfırlama politikasınınincelenmesi ve başarısızlıkla sonuçlanan bu politikanın nedenlerinin açığa çıkarılması,uluslararası sistemde değişen güç dengeleri ile ilgili ileriye dönük değerlendirmeleryapılmasına da olanak tanıyacaktır.

As the hegemonic powers of the bipolar system during the Cold War, the US andRussia have been competing in many platforms primarily in political, military andeconomic fields for almost half a century and today they are in a limited partnership wherecooperation and competition dynamics work together in the development of bilateralrelations. One of the most important steps that played a role in the development of thislimited partnership is the “reset” policy which was initiated by the US during the Obamaera towards Russia.Within the framework of Obama’s reset policy although some successful stepswere taken in the early period of cooperation in bilateral relations, this was once againreplaced by significant tensions after Vladimir Putin came back to the presidency inRussia in 2012. The tensions between the two countries continued to increase duringPresident Obama's remaining term of office. Indeed, despite the reset policy initiated inorder to improve the US-Russia relations, Obama handed over to his predecessor apolitical relation with Russia almost as deteriorated as the Cold War period.This study aims to reveal why the reset policy that shaped the US-Russiarelations during the Obama era has failed with the help of the framework presented byneoclassical realist theory. In this respect, the focus of the study is to analyze how theperceptions of leader, which is regarded as an “intervening variable” in neoclassicalrealism, has affected the US-Russia relations during the Obama era. As the US continues vito play a leading role in today’s world politics, examining the reset policy towards Russiainitiated by the US and revealing the causes of behind the failure of this policy would alsoenable the scholars to make prospective evaluations regarding the changing balance ofpower in the international system.
Keywords: ABD; ABD Dış Politikası; ABD-Rusya İlişkileri; Barack Obama; Barack Obama US Foreign Policy; International relations; Neoclassical Realism; NeoklasikRealizm; Russia; Rusya; Uluslararası ilişkiler; United States; US-Russian Relations