Belediyelerde kamulaştırma işleri - Taş, Abdurrahim (My University, 2002)
Tez iki kısım ve altı bölümden oluşmaktadır. İlk kısımda, siyasal hak ve özgürlükler ile bunların sınırlanma esasları anlatılmaktadır. Söz konusu hak ve özgürlüklerin tarihi gelişimi, türleri ve normal dönemlerde sınırlamada kullanılan ölçütler, ulusalüstü insan hakları belgeleri doğrultusunda incelenmiştir. Ulusalüstü insan hakları standartlarına uyum çabaları doğrultusunda Anayasal ve yasal değişiklikler ile 1982 Anayasasından önceki düzenlemelere ayrıntılı biçimde yer verilmiştir. Siyasal partilerin demokratik yaşamdaki özel konumları nedeniyle ayrı bir başlık altında değerlendirilmesi yapılmıştır. Siyasal parti özgürlüğünün söz konusu hak bakımından tartışılmaz önemi nedeniyle, siyasal faaliyet özgürlüğünün sınırlandırılması karşılaştırmalı biçimde açıklanmıştır. Siyasal hak ve özgürlüklerin yasaklanması konusuna ikinci kısımda yer verilmiştir. Bu hakların yasaklaması ile birlikte siyasal partilerin yasaklanarak kapatılması konusu açıklanmıştır. Ayrıca Türk Anayasa Mahkemesinin siyasal partileri yasaklamada kullandığı ölçütler tartışılarak, ulusalüstü normlar ile değerlendirmesine yer verilmiştir. Bu bağlamda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin siyasal partilerin yasaklanmasına yönelik verdiği kararların da siyasal özgürlüklerin gelişmesi üzerindeki etkileri ayrıntılı ve eleştirisel biçimde tartışılmıştır. Türk siyasal sisteminin demokratikleşmesi niteliğindeki bu değişikliklerin siyasal hak ve özgürlükleri olağan dönemlerde sınırlamama ya da yasaklamama anlayışı doğrultusunda biçimlenen düzenlemeler ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Tezde son olarak ulaşılan sonuçlar geniş bir biçimde sıralanmıştır.

This dissertation has two chapters. In first chapter, expropriation concept, historical development of expropriation and necessary requirements for occurring of expropriation processes have been explained based on method of expropriation rule. In related chapters, new modification come in to force at 24.04.2001 with 4650 number, were discussed. Before expropriation processes, necessary requirement processes have been evaluated step by step and every step was discussed separately and briefly. Calculation of expropriation cost, which is set by court or by sides. Purchasing method, registration of expropriation immovable for government office, and ex-owner rights of giving up expropriation were defined shortly. In addition to this, the expropriation processes which consist of expropriation by barter, urgent expropriation, free usage of availability and rule of immovable of public administration and transformation of properties between administrations were summarized. At the end of first chapter, results of notification of expropriation decision were talked about. In second chapter contains local government concept, historical background and expropriation processes for local government. After explaining local government concept, its development steps in the world and Turkey were discussed. After that, expropriation works in city private administrative office and villages were reported. Moreover, information's about metropolitan municipalities were given. At the end of the second chapter, based on the rule of 1580 number of municipality, information about tasks, competencies, and subdivisions of city and districts have been given briefly. Finally, the following processes by municipality in expropriation were taken into consideration and illustrated discussion related to municipality expropriation processes have been explained. The results I finally reached in the theses are concluded and listed in the conclusion chapter.
Keywords: Belediyeler Türkiye; Kamu Malları