Two White Painted Vessels and Datingof Hamza Tepe (Elbistan-Karahöyük)Cemetery - (:unkn) unknown (My University, 2019)
The site of Hamza Tepe cemetery is located 10 km north-west of Elbistan district of Kahramanmaraşprovince and lies to the west of Elbistan Karahöyük settlement. Within the scope of the renewed archaeologicalexcavations at the Elbistan Karahöyük settlement, a test trench was opened at the Hamza Tepewhich revealed a cremation cemetery. The archaeological excavations carried out so far in the north-easternpart of Hamza Tepe uncovered mostly urn graves as well as a cremation grave surrounded bystones and a simple pit grave. There are few examples of urns with grave goods. Within those urn gravestwo white painted vessels were recovered in the tombs number 17 and 29. Similar vessels with concentriccircles are encountered in settlements located on the coasts of Cilicia and the Eastern Mediterranean.The vessels are dated to the Middle Iron Age (8th-7th centuries bc) and thus play an important role indating of the Hamza Tepe cemetery.

Hamza Tepe mezarlık alanı Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesinin 10 km kadar kuzey batısında ve Elbistan Karahöyük yerleşim yerinin batısında bulunur. Karahöyük yerleşim alanında başlatılan yeni dönem arkeolojik kazı projesi kapsamında, höyüğün batısında yer alan Hamza Tepe’de sondaj çalışmaları yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda Hamza Tepe’nin bir kremasyon mezarlık alanı olduğu tespit edildi. Hamza Tepe’nin kuzey doğu kesiminde büyük çoğunluğu urne mezar olmak üzere taş çevrili bir kremasyon ile bozulmuş bir toprak mezar açığa çıkarılmıştır. Çalışmalarda Urne mezarların çok az bir kısmında mezar eşyası tespit edildi. Çömlek formunda olan bu urnelerden 17 ve 29 nolu mezarlarda kırık bir şekilde iki adet beyaz astarlı seramik tespit edildi. Gövdeleri üzerinde konsantrik daireler bulunan bu seramiklerin benzerlerine Kilikya ve Doğu Akdeniz kıyılarında bulunan yerleşim yerlerinde rastlanılmaktadır. Orta Demir Çağı’na tarihlenen (mö 8-7 yüzyıllar) söz konusu kaplar aynı zamanda Hamza Tepe’de ortaya çıkardığımız mezarlık alanın tarihlenmesinde önemli bir rol oynar.