Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ndeki XVI. yüzyıl Safevî dönemi mushafların zahriye tezhibinde sayfa düzeni - Altıparmak, Şeyma (My University, 2022)
TÜRK VE İSLAM ESERLERİ MÜZESİN’DEKİ XVI. YÜZYIL SAFEVÎ DÖNEMİ MUSHAFLARIN ZAHRİYE TEZHİBİNDE SAYFA DÜZENİ “Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ndeki XVI. Yüzyıl Safevî Dönemi Mushafların Zahriye Tezhibinde Sayfa Düzeni” başlıklı tez çalışması yedi ana başlık altında incelenmiştir. Giriş başlığı altında konu ile ilgili verilmiştir. “XVI. Yüzyıl Safevî Dönemi Kültür Ve Sanat Ortamı” başlığı altında Safevî Devleti, dönemin tezhip özellikleri ve sanatkârları ayrıntılarıyla anlatılmıştır. “Mushaf ve Mushafın Tezhibi” başlığı altında mushafın tanımı ve tarihçesi hakkında bilgi verilmiş, mushaflardaki tezhipli sayfalar açıklanmıştır. “Zahriye Tezhibi” başlığı altında zahriye tezhibinin özellikleri ve tarihsel gelişimi fotoğraflar ile desteklenerek anlatılmıştır. “Katalog” başlığı altında XVI. yüzyıl Safevî dönemi tezhip özellikleri taşıyan mushaflardaki zahriye tezhipleri ayrıntılı biçimde incelenmiş, farklı sayfa düzenine sahip on beş tanesi seçilerek desen analizleri, sayfa düzeni planları ve desen çizimleri yapılmıştır. Değerlendirme başlığı altında incelenen zahriyeler sayfa düzenine göre gruplandırılmıştır. Sonuç başlığı altında edinilen tüm bilgilerin değerlendirilmesiyle sonuca gidilmiştir. Çalışma kaynakça ile tamamlanmıştır.

PAGE LAYOUT İN THE ZAHRİYE ILLUMİNATİON OF THE XVI. CENTURY SAFAVİD PERİOD MUSHAFS İN THE MUSEUM OF TURKİSH AND ISLAMİC ARTS The thesis titled Page Layout İn The Zahriye Illumination Of The XVIth Century Safavid Period Mushafs İn The Museum Of Turkish And Islamic Arts is studied under seven main headings. General information about the subject under the heading Introduction given. Under the heading of XVI. Century Safavid Period Culture and Art Environment, State of Safavi explained in detail by the illumination features and artists of the period. Under the heading of Mushaf and Illumination of Mushaf, information described about the definition and history of mushaf and the illuminated pages in mushafs are explained. Under the heading of Zahriye Illumination, the characteristics and historical development of zahriye illumination are explained with photographs. Under the heading of Catalogue; the zahriye illuminations in the XVIth century Safavid period illumination mushafs were examined in detail and fifteen of them with different page layouts were selected and pattern analysis, page layout plans and pattern drawings were made. The zahriyas analyzed under the heading of Evaluation are grouped according to the page layout. Under the title Conclusion, a conclusion is drawn by evaluating all the information obtained. The study is completed with bibliography.
Keywords: Art; Illumination Art; Illumination of books and manuscripts; Page Layout in Illumination; Safavid Period Illumination; Safevî Dönemi Tezhibi; Sanat; Tezhip Sanatı; Tezhip, Kitaplar ve el yazmalarının; Tezhipte Sayfa Düzeni; Turkey; Türkiye; Zahriye Illumination; Zahriye Tezhibi