Nigella sativa (çörek otu) tohum destek tedavisinin allerjik rinit hastalarının hemotolojik parametreleri ve polimorf nüveli lökosit fonksiyonları üzerine etkisinin ex vivo araştırılması - Işık, Hülya (My University, 2003)
Çalışmamızda, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Allerji Bilim Dalı'na başvuran Allerjik Rinit tanısı konulan (n=12, yaş ort 34) hastaların allerjik rinit immunoterapisi öncesi, immunoterapi (30 gün), immunoterapi +N. sativa tohum desteği (2 gr/ gün/ oral/ 30 gün) sonrasının PNL fonksiyonları ve lenfosit alt grupları, sağlıklı gençlerde N. sativa tohum desteğinin PNL fonksiyonları ve hematolojik değerleri üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. PNL'ler (1x107 hücre/ ml) EDTA'lı venöz kandan ficoll-hypaque gradiyent yöntemiyle ayrılmıştır. Fagositoz ve hücre içi öldürme aktivitesi tayininde Alexander ve ark.'nın (1968) yöntemi değiştirilerek kullanılmıştır. İmmunoterapi öncesi allerjik rinitli hastaların fagositik aktivitesi ve hücre içi öldürme aktivitesi düşük bulunmuştur. Allerjik rinit immunoterapisi uygulanan hastaların fagositik aktivitesi immunoterapi öncesine göre anlamlı olarak artmıştır (p<0.001). Allerjik rinit immunoterapisi ile birlikte N. sativa tohumu desteği uygulanan hastaların fagositik aktivite ve hücre içi öldürme aktivitesi immunoterapi öncesi değerlere göre anlamlı olarak artmıştır (p<0.001, p<0.01). Allerjik rinit immunoterapisi+N. sativa tohumu desteği uygulanan hastaların fagositik aktivitesi yalnız immunoterapi uygulanan hastaların fagositik aktivitesine göre anlamlı olarak artmıştır (p<0.01). Hücre içi öldürme aktivitesindeki artış anlamlı bulunmamıştır. N. sativa tohumu desteği (2 gr/ gün/ oral/ 30 gün) alan sağlıklı genç (n=8, yaş ort.23) PNL'lerinin fagositik aktivite ve hücre içi öldürme aktivitesi N. sativa destek öncesi değerlere göre anlamlı olarak artmıştır (p<0.001, p<0.01). Allerjik rinit immunoterapisi lenfosit alt gruplarından CD8 sayısını anlamlı olarak azaltmıştır (p<0.05). Allerjik rinit immunoterapisi+N.sativa desteği alan hastalarda CD8 sayılarında yalnız immunoterapi alanlara göre anlamlı bir artış görülmüştür (p<0.05). Sonuç olarak çalışmamızda; N. sativa tohumu desteği ile allerjik rinitli hastaların tedavisine immunoterapik bir yaklaşım getirilmiştir. Investigation of Nigella sativa Seed Supplemantation Effect on Hematological Parameters and Polymorphonuclear Leukocyte Functions of Allergic Rhinitis Patients Ex Vivo The aim of our study is to investigate the effect on of N. sativa seed supplementation (2g/ day,orally) on the polymorphonuclear leukocyte (PMNs) functions and hematological parameters of healthy youngs (n=8, age average 23) and patients with allergic rhinitis (n=12, age average 34), who applied to faculty of Medicine Internal Diseases, Allergy Department before immunotherapy , during immunotherapy (30 days) and after immunotherapy +N. sativa seed supplementation . PMNs (1x107 cells/ ml) were isolated by the method of Ficoll-hypaque Gradient from venous blood with EDTA. Phagocytosis and intracellular killing activities were assayed by modifying Alexander's method (1968). Phagocytic activity and intracellular killing activity of the patients with allergic rhinitis were found to be low before immunotherapy. The phagocytic activity of the patients who received allergic rhinitis immunotherapy significantly increased when compared to that before immunotherapy (p<0,001). The phagocytic activity and intracellular killing activity of the patients who received allergic rhinitis immunotherapy+ N. sativa supplementation significantly increased compared to that before immunotherapy (p<0,001) (p<0,01). The phagocytic activity of the patients who received immunotherapy+ N. sativa supplementation significantly increased compared to that of the patients who received immunotherapy (p<0,001). The PMN's intracellular killing activity did not significantly increase .The PMN's phagocytic and intracellular killing activity of healthy youngs significantly increased when compared to that before supplementation (p<0,001) (p<0,01). Allergic rhinitis immunotherapy significantly decreased the CD8 count which is one of the lymphocyte subgrups (p<0,01) . CD8 counts of the patients who received allergic rhinitis immunotherapy+ N. sativa supplementation significantly increased when compared to that of the patients who received only immunotherapy (p<0,05). As a result , in our study by N. sativa supplementation immunotherapic approach was introduced to the therapy of the allergic rhinitis.
Keywords: Farmakoloji; Farmakoloji ve tedavi; İlaçlar (Meteria medika); Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri