Askeri idari yargılama hukukunda maddi tazminat - Şeker, Yusuf (My University, 2007)
Askeri Yüksek Idare Mahkemesi Türk Milleti adina; askeri olmayan makamlarca tesis edilmis olsa bile, asker kisileri ilgilendiren ve askeri hizmete iliskin idari islem ve eylemlerden dogan uyusmazliklarin ilk ve son derece mahkemesi olarak yargi denetimini ve diger kanunlarda gösterilen, görevleri yapar. Ancak, askerlik yükümlülügünden dogan uyusmazliklarda; ilgilinin asker kisi olmasi sarti aranmaz. Yukarda belirtilen kisileri ilgilendiren ve askeri hizmete iliskin idari islem ve eylemlerden dolayi; yetki, sebep, sekil, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykiri olduklarindan bahisle menfaatleri ihlal edilenler tarafindan açilacak iptal davalari, ayni idari islem ve eylemlerin haklarini ihlal etmesi halinde açilacak tam yargi davalari, dogrudan dogruya ve kesin olarak Askeri Yüksek Idare Mahkemesinde çözümlenir ve karara baglanir. Esasında sorumluluk ve tazminat terimleri ve tanımları, Borçlar Kanunu terimleridir. Bu terimler İdare Hukuku’nda da kullanılmaktadır. Ancak yaklaşım farkı bulunmaktadır. İdari hukuk kamu yararı ve bireylerin yararını dengelemeye çalışmaktadır. Çalışmamda genel ve gerekli koşulları açıklamaya çalıştım. Terimlerin uyarlanmasını incelemeye çalıştım. Ayrıca AYIM’da sıkça görülen davalar ve kararları da incelemeye çalıştım.

The Court on behalf of the Turkish Nation performs jurisdiction over conflicts which concern military personnel and transactions and actions that are related to military service even if, these are not carried out by non-military authorities, as the first and last instance court and performs other tasks stated in other acts. But, for conflicts related to dept of imperative military service, the Court doesn't seek the individuals have a military identification Cases of Nullities that concern above people and transactions and actions related to military service had the outlaw property, because of their authority, reason, formality, subject and goals points of views, in case of being sued by those who are damaged; furthermore Compensation Cases if these outlaw situations violate those people’s rights, are directly and definitely solved and judged by Askeri Yüksek Idare Mahkemesi. Originally the terms and definitions of responsibility and damage are terms of law of obligations. These terms also used in administrational law. But, approach is different. Administrational law try to balance the public interest and individuals. In my thesis I tried to express the common and required terms. So I tried to see the adaptation of the terms. I also tried to examine frequently seen cases and decisions in AYIM.
Keywords: Askeri İdare Hukuku; Hukuk; Özel Hukuk; Tazminat