Kemoterapi gören kanserli çocukların annelerinin algıladıkları sosyal desteğin ve yaşam kalitesinin incelenmesi - Selamet, Gülçinay (My University, 2014)
Bu tanımlayıcı tip araştırma, kemoterapi gören kanserli çocukların annelerinin algıladıkları sosyal desteğin ve yaşam kalitesinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi hematoloji-onkoloji servisinde, polikliniğinde ve ayaktan kemoterapi merkezinde tedavi gören kanserli çocukların anneleri oluşturmuştur. Yaşam kalitesini ölçmek için Kanser Hastasına Bakım Veren Aile Üyelerinin Yaşam Kalitesi Ölçeği, sosyal desteği ölçmek için Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Annelerin %31.8’i 39-45 yaş aralığında ve %37.05’i ilköğretim mezunudur. Kanserli çocukların annelerinin medeni durumu, sosyal güvence varlığı, yaşam kalitesini etkilememişken, eşiyle arasında akrabalık bulunmayan, bakmakla yükümlü olduğu başka hasta, yaşlı ve küçük çocuğu bulunmayan annelerin sosyal destek ölçeği puanları anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0,05). Kanser hastası çocuğa sahip anneler, tüm zamanlarını hasta çocuklarına ayırıyor, hastalık süresince yeterli desteği alamıyor bu durum da yaşam kalitelerini olumsuz etkiliyor. Bu problemleri çözmek için kanserli çocuklara ve annelerine gerekli eğitim ve uzman desteği sağlanmalı, yaşam şartları düzeltilmelidir. Anahtar sözcükler; kanserli çocukların anneleri, sosyal destek, yaşam kalitesi An Analysis On Social Support And Quality Of Life Perceived By The Mothers Of Children With Cancer Receiving Chemotherapy

This descriptive research was carried out for the purpose of analyzing the social support and quality of life perceived by the mothers of children with cancer receiving chemotherapy. The sampling group of the research comprised the mothers of the children with cancer receiving treatment in the hematology-oncology service and polyclinic of Marmara University, Pendik Training and Research Hospital and in the outpatient chemotherapy centers. In order to measure the quality of life, The Quality of Life Scale (QOLS) of the family members taking care of a cancer patient was used, and to measure social support, The Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS) was used. 31,8% of the mothers are between the age range of 39-45 and 37.05% of them are primary school graduates. While the marital status of the mothers of children with cancer, their social security did not affect the quality of life, the scores of social support scale of the mothers who had no blood relation with their spouse, who were supposed to look after another patient, who were aged and had no younger kids were found to be significantly high. (p<0,05). Mothers who have children suffering from cancer spare all their time for their sick children and cannot get enough support in the course of the disease, which affect their quality of life in a negative way. In order to solve such problems, necessary educational and expert support should be provided for children with cancer and their mothers while also improving their living conditions. Key Words: Mothers of the children with cancer, quality of life, social support
Keywords: Kanser; Kanserli Çocuklar; Sosyal Yardım