Refik Halit Karay, Sabahattin Âli ve Nurettin Topçu’nun hikâyelerinde Anadolu - Sarıtaş, Ufuk (My University, 2016)
Refik Halit Karay, Sabahattin Ali ve Nurettin Topçu Türk edebiyatının farklı dönemlerinde eser veren yazarlardır. Her üç yazarın hikâyelerinde de Anadolu ve Anadolu insanı önemli bir yer tutar. Üç yazar farklı dönemde ve farklı düşüncede olmalarına karşın, Anadolu toplumunun sorunlarına yaklaşımları dikkate değer şekilde benzerlik gösterir. Nitekim Nurettin Topçu, en çok etkilendiği iki hikâyecinin Refik Halit Karay ve Sabahattin Ali olduğunu söyler. Üç yazarın hikâyeleri dikkatli şekilde okunduğunda hikâyelerde tesir ve benzerlik kendisini açıktan hissettirir. Yazarların meselelere bakışında ve ele alış biçiminde elbette bazı farklılıklar vardır. Refik Halit Karay ve Sabahattin Ali hikâyelerinde yaşadıkları sürgün hayatı ve farklı yerlerdeki görevleri vasıtasıyla Anadolu’nun farklı yörelerini ve insanlarını anlatırlar. Bu çalışmada üç yazarın hikâyelerinde Anadolu’nun nasıl ele alındığı incelenmiştir. Çalışmada incelenen eserler sırasıyla şu şekildedir: Memleket Hikâyeleri (Refik Halit Karay); Değirmen, Yeni Dünya, Kağnı-Ses-Esirler, Sırça Köşk, Çakıcı’nın İlk Kurşunu (Sabahattin Ali), Taşralı (Nurettin Topçu). Sabahattin Ali’nin Çakıcı’nın İlk Kurşunu adlı eseri müstakil bir hikâye kitabı olmayıp yazarın kitaplarına girmemiş, bazıları da yarım kalmış şiir, hikâye ve başka yazıları toplanarak kitap halinde yayınlanmıştır. Bu eserdeki başta “Çakıcı’nın İlk Kurşunu” olmak üzere Anadolu konulu hikâyeler çalışmanın daha güçlü olmasına katkıda bulundukları için bu çalışmaya dâhil edilmişlerdir. Çalışmada Anadolu ve Anadolu’ya ilişkin sorunlar hakkında yazılan tarihi, coğrafi, kültürel ve sosyolojik kaynaklardan da yararlanılarak disiplinler arası bir çalışma ortaya konulmaya çalışılmıştır. Hikâyeler belirlenen on dört başlık altında karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Refik Halit Karay, Sabahattin Ali, Nurettin Topçu, Anadolu, hikâye, tarih, coğrafya, sürgün, hapishane, bürokrasi.

Refik Halit Karay, Sabahattin Ali and Nurettin Topcu are some authors who have written novels in different periods of Turkish literature. The importance of Anatolia and Anatolian people is a significant matter in these novels written by them. Despite the fact that they have given pieces in different times, their approach to the problems of Anatolian folk is remarkably similar. In fact, Nurettin Topcu pointed out that he was greatly influenced by the two novelists, no other than Refik Halit Karay and Sabahattin Ali. When the novels of these three read carefully, one is able to see the similarity very easily. But certainly there are some differences between their point of views to some issues and the ways they express them. As a result of their lifes in exile and missions in different parts of Anatolia, Refik Halit Karay and Sabahattin Ali tell us about the different regions and people of Anatolia. In this piece of research work, you will find how these three authors presented us Anatolia in their novels. the novels that have been observed are in the following order: Memleket Hikâyeleri (Refik Halit Karay); Değirmen, Yeni Dünya, Kağnı-Ses-Esirler, Sırça Köşk, Çakıcı’nın İlk Kurşunu (Sabahattin Ali), Taşralı (Nurettin Topçu). which was not considered as a seperate book; unfinished poems, stories and other writings by Sabahattin Ali are gathered and published as a book. These pieces from this book, most importantly Cakici'nin Ilk Kursunu, are included to this research work due to the ir contents about Anatolia. In this piece of research, its been aimed to achieve an interdisciplinary work by using the historical, geographical, cultural and sociological written resourches about Anatolia and the problems relating to Anatolia. Stories(Novels) are comparatively assessed under fourteen specified title. Key Words: Refik Halit Karay, Sabahattin Ali, Nurettin Topçu, Anatolia, story, history, geography, exile, jail, bureaucracy.
Keywords: 20. yy; Hikayeler; Türk Edebiyatı