İş stresinin iş yaşam dengesi algısına etkisi üzerine teknoloji sektöründe bir araştırma - Demirtaş, Caner (My University, 2021)
Bu çalışmada, iş stresinin, iş yaşam dengesine etkisi incelenmiş, bu iki değişken arasında ilişki olupolmadığı araştırılmıştır. Araştırma, teknoloji sektörü çalışanlarının maruz kaldıkları iş stresinin,çalışanların iş yaşam dengesine etkisinin olup olmadığı sorusuyla başlamıştır. Teknoloji sektörüçalışanları, yaptıkları işin gereksinimleri doğrultusunda sıklıkla yoğun iş stresine maruz kalabilmektedir.Bu durum, çalışanlar üzerinde fiziksel veya psikolojik rahatsızlıkların oluşmasına sebebiyet verebileceğigibi, aynı zamanda aile ve sosyal çevre ile çatışmalara da neden olabilmektedir.Araştırma içerisinde, çalışanların iş stres seviyesinin ölçülebilmesi için Rosenbaum tarafındangeliştirilen ve Dağ tarafından da Türkçeye çevrilmiş ölçek ile Suzanne ve Haynes tarafından uygulanıp,Aktaş tarafından geliştirilen ölçeğin birleştirilmesiyle oluşturulan “İş Stresi Ölçeği” kullanılmıştır.Ayrıca, çalışanların iş yaşam dengesini ne seviyede sağlayabildiklerinin ortaya çıkarılabilmesi içinNetemeyer’in “İş Yaşam Dengesi Ölçeği” kullanılmıştır.Araştırma süresince elde edilen verilere göre, iş stresi ile iş yaşam dengesi arasında anlamlı bir ilişkiolduğu bulunmuştur.

In this study, the effect of work stress on work life balance was examined, and whether there was arelationship between these two variables was investigated. The research started with the question ofwhether the work stress experienced by technology sector employees has an effect on the work lifebalance of the employees. Technology sector employees can often be exposed to intense work stress inline with the requirements of their work. This situation may cause physical or psychological disturbanceson employees, as well as cause conflicts with the family and social environment.In the study, the Work Stress Scale was used to measure the work stress level of the employees, whichwas developed by combining the scale developed by Rosenbaum and translated into Turkish by Dağand the scale applied by Suzanne and Haynes and developed by Aktaş. In addition, Netemeyer's WorkLife Balance Scale was used to reveal the level of work-life balance of employees.According to the data obtained during the research, it was found that there is a significant relationshipbetween work stress and work life balance.
Keywords: Business; İş Stresi; İş Yaşam Dengesi; İşletme; Stres Work Stress; Stress; Work Life Balance