Medya işletmelerinde konsolidasyon ve birleşme politikaları - Muratoğlu, Caner (My University, 2019)
Küreselleşmeye en büyük katkı sağlayan araçlardan birisi medyadır. Küreselleşme ekseninde büyüyen ve sürekli gelişen medya, toplumsal yapıyı etkileyen çok dinamik bir yapıya sahiptir. Bu doğrultuda diğer tüm şirketler gibi medya işletmeleri de yeni pazarları keşfetmek için çok farklı düzeylerde bazı büyüme ve genişleme stratejileri uygulamaktadır. Dünyada yaşanan teknolojik gelişmeler küreselleşmeyle birlikte sürekli yayılırken, özellikle 1970’lerde başlayan ve 1980 sonrasında yayılmaya devam eden neo-liberal politikalar, finansal açıdan şirketlerin birleşme ve devralma uygulamalarında artışa yol açmıştır. Neo-liberal politikalar, ülkelerin ekonomik alt yapılarını etkileyerek teknolojik ilerlemenin öncülüğünde tüm dünyaya yayılmıştır.Liberalleşme politikaları çerçevesinde küresel ölçekte yaratılan sermayenin farklı pazarlara doğru yönelmesi sonucunda herhangi bir işletme doğrudan yatırım ya da dolaylı olarak herhangi bir ülkede varlık edinebilir duruma gelmiş olup çok farklı yoğunlaşma stratejileri de işletmeler tarafından uygulanmaktadır. Ülkelerin de regülasyon otoriteleri tarafından liberalleşme dalgası sonucunda ortaya çıkan hukuki bazı boşluklar medya sahipliği ekseninde doldurulmaya çalışılmıştır.Bu çalışma, yüzyılın en büyük medya birleşmesi olarak görülen, medya ve eğlence sektöründe lider olan Time Warner ve internet servis sağlayıcılığı alanında önde gelen şirketlerden olan AOL’ün birleşmesini ele almaktadır. Çalışmanın amacı, konsolidasyon tekniği olarak birleşme ve satın alma politikalarının medya işletmelerinin finansal göstergelerine etkisi ve bu işletmelerin birleşme ve satın alma tercihleri sonucunda meydana gelen performans düzeyinin ölçülmesini hedeflemektedir. Örneklem olarak seçilen işletmelerin birleşme sonrasında finansal performans düzeyinde yaşanan değişimini ortaya koymak için oran analizi uygulanmıştır. Bu bağlamda örnekleme dahil edilen işletmelerin finansal tablo göstergelerinden yararlanılarak finansal analiz yöntemleri kullanılmış, birleşme işlemi öncesi ve işlem sonrası likidite, karlılık, mali yapı rasyoları analizi ile yapılan işlemlerin belirtilen işletmelerin finansal performansına olan etkilerin sonuçlarının tespiti hedeflenmektedir.

One of the tools that make the greatest contribution to globalization is the media. The growing and ever-evolving media in the axis of globalization has a very dynamic sector affecting the social structure. In this context, media companies such as all other companies also implement some growth and expansion strategies at very different levels to explore new markets. While the technological developments in the world are spreading with globalization, the neo-liberal policies, which started in the 1970s especially in the world and continued to spread after 1980, led to an increase in the merger and acquisition practices of the companies in financial terms. Neo-liberal policies have spread to the whole world under the leadership of technological progress by affecting the economic infrastructure of countries. Within the framework of liberalization policies, as a result of the globalization of the capital directed towards different markets, any business has been able to acquire direct investment or indirectly in any country and many different concentration strategies are implemented by enterprises. Some legal gaps that emerged as a result of the wave of liberalization by the regulatory authorities of the countries were tried to be filled on the axis of media ownership. In this study, AOL Time Warner merger, which is the biggest media merger of the century, is considered as an example, Time Warner, a leader in the media and entertainment industry, and AOL, one of the leading companies in the field of internet service provider. The aim of the study is to measure the level of performance of merger and acquisition policies on financial indicators of media enterprises as a consolidation technique and the merger and purchase preferences of these enterprises. The ratio analysis was applied to determine the changes in the financial performance level of the selected enterprises after the merger. In this context, financial analysis methods are used by using financial statements data of the companies included in the sampling, and it is aimed to determine the effects of the transactions made with the analysis of the liquidity, profitability and financial structure ratios before and after the merger process on the financial performance of the mentioned enterprises.
Keywords: Birleşme ve Satın Alma Süreçleri ve Hataları; Birleşme ve Satın Almalar; Consolidation Technics; Economics; Ekonomi; Entegrasyon Stratejileri; Financial Performance; Finansal Performans; Gazetecilik; İntegration Strategies; Journalism; Konsolidasyon Teknikleri; Media; Media Economy; Medya; Medya Ekonomisi; Merger & Acquisition; Merger & Acquisition Process and Failures