Avrupa Birliği uyum sürecinde yerel yönetimlerde stratejik planlama çalışmaları : Esenler Belediyesi örneği - İşler, Oktay (My University, 2019)
Günümüzde hızlı değişimlerin ve gelişmelerin yoğunlukla meydana geldiği yerel yönetim anlayışı ile devletin vazifelerinde de devamlı bir dönüşüm ve boyut büyümesi meydana gelmektedir. Özet olarak tasviri yapılacak olursa, toplumun isteklerine karşı hassas, iştiraklere değer veren, yerel, amaç ve öncelik sırasını oluşturmuş, hesap verebilen, şeffaf, daha küçük ancak daha dinamik bir kamu talebi dile getirilmiştir. Kamunun üretimden çekilmesi, düzenleyici ve denetleyici işlevinin güçlendirilmesi, özel sektör ve toplum ile paydaşlık ilişkisi geliştirilmesi yönetişim olgusu bağlamında öngörülmüştür. Avrupa Birliği’ne tam üyelik için çaba sarf eden ülkelerden biri olan Türkiye, Avrupa Birliği’nce kabul gören ve uygulamaya giren ilkeleri, AB’ye üyelik konusunda ciddi atılımlar yaparak benimsemeye çalışmaktadır. Küreselleşme ve demokratikleşme süreçlerinin de katkısıyla resmî kurumlarında yeniliğe giden Türkiye için Avrupa Birliği’nin yönergeleri, Türkiye’nin muasır medeniyet düzeyine ulaşabilmesi amacıyla önemli ve gereklidir. Araştırmada Türkiye’nin AB’ye üyelik için yapmış olduğu Kamu Yönetimi Reformu kapsamında, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli, hesap verilebilir ve şeffaf mali yönetimi sağlamak için kamuda stratejik planlama yönetimi anlayışının Avrupa Birliği’nin direktifleri ve bu durumun AB’ye üyelik sürecinde yerel yönetimlerin üstünde bıraktığı etkileri hususunda incelenmekte ve örneğin Esenler Belediyesi bünyesinde uygulanan anket çalışmasıyla stratejik planlama çalışmaları bakımından değerlendirme yapılmıştır.

Nowadays, with the understanding of local government, where rapid changes and developments occur intensively, there is a continuous transformation and size growth in the duties of the state. In summary, a public, sensitive, transparent, smaller but more dynamic public demand, which is sensitive to the wishes of the society, values the affiliates, has established the order of priority and priority, has been expressed. The withdrawal of the public from production, the strengthening of the regulatory and supervisory function, and the development of a stakeholder relationship with the private sector and society are envisaged in the context of governance. As one of the efforts that the European Union countries for full membership in Turkey, the principles accepted and entered into the European Union of the application. making serious progress on EU membership, Turkey also adopted these goals. The European Union's guidelines for the process of democratization of globalization and also contribute to the innovations in Turkey with official institutions in order to reach the level of contemporary civilization in Turkey is important and necessary, under the Public Administration Reform is made to Turkey's EU membership in the study, effective public resources, economic, efficient, accountable and transparent financial management, strategic planning management approach in the public sector to ensure the European Union's directives and the EU accession process in this case and the evaluation of the strategic planning activities by the survey conducted within the Esenler Municipality.
Keywords: Avrupa Birliği Strategic Management; European union; Finance; Local Governments; Maliye; Strategic Planning; Stratejik Planlama; Stratejik Yönetim; Yerel Yönetimler