Güzide Sabri’nin romanlarında kadın ve aile - Özçelik, Nalan (My University, 2002)
In this study, the concepts of the family and women in the books of Güzide Sabri Aygün, one of the writers of the Constitutional Monarchy (Meşrutiyet) era, had been determined. It had been observed that the family and social pressures on women and their personal faults resulted with an unhappy life for themselves. The author draws profiles of unhappy women in her all books. She narrates about the women who could not reunite with their lovers or who could not reach to their desires. The study gives information about the women of those times. It also evaluated the values and the point of views of the society towards them. OZET Çalışmamızda Meşrutiyet dönemi yazarlarından Güzide Sabri Aygün'ün eserlerinde kadın ve aile konusu incelenmiştir. Kadınların o dönem içerisinde toplum ve aile baskıları, yaptıkları ferdi hatalar yüzünden yaşamlarını mutsuz olarak geçirdikleri gözlemlenmiştir. Eserlerde, toplumun değer yargıları ve bunların kadınlar üzerindeki olumsuz etkileri açıkça görülmektedir. Bu kadınlar her şart altında toplumun kendilerine yüklediği görevleri yerine getirirler. Yazar, bütün eserlerinde mutsuz kadınların profilini çıkarır. Sevdiklerine kavuşamayan, hayatlarında istediklerine erişmeyen kadınları anlatır. Yapılan çalışma, o dönemin kadınları hakkında bilgi verir. Kadınların o dönemde sahip oldukları değer yargıları, toplumun onlara bakış açıları değerlendirilmektedir.
Keywords: Birden fazla edebiyattan edebi metin koleksiyonları; Edebiyat; Retorik; Roman ve hikaye koleksiyonları; Türk Edebiyatı