5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanunu kapsamında iç denetimin değerlendirilmesi ve öneriler - Özkan, Yılmaz (My University, 2008)
1. GİRİŞ Çalışmanın yapılmasının amacı, kamu mali yönetim sistemine yeni giren iç denetim kavramını, detaylarıyla incelemenin yanında 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu içerisinde yer alan yeni kavramlar hakkında bilgi verme ve bu kavramların uluslararası bazda değerlendirilmesi şeklinde açıklanabilir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde konuya giriş yapılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ele alınmıştır. Bu bağlamda 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun amacı ve kapsamı, Kanun’un genel ve kurumsal yapısı, kamu mali yönetiminin temel ilkeleri, bütçe, stratejik planlama ile performans esaslı bütçeleme ve iç kontrol anlatılmıştır. Üçüncü bölümde 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu içinde yer alan ve kamu mali yönetimi yapısına yeni giren iç denetim konusu ele alınmıştır. Bu bölümde iç denetimin tanımı, amacı, temel nitelikleri, türleri, faaliyet alanı, özellikleri, ilgili kavramlarla ilişkileri, bununla birlikte Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamında belirtilen iç denetçiler ve nitelikleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nda yer alan temel hususların uluslararası alanda nasıl yer bulduğu, bununla birlikte, dünyada, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde bu konu ile ilgili uygulamaların nasıl gerçekleştiği üzerinde durulmuştur. Bu bölümde uluslararası iç denetim meslek uygulama standartları ve meslek ahlak kurallarından da bahsedilmektedir. Çalışmanın beşinci ve sonuç bölümde, özellikle iç denetim olmak üzere 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile ilgili genel değerlendirme ve eleştiriler yapılmıştır. Ayrıca 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun daha fonksiyonel hale gelmesi için önerilerde bulunulmuştur. 1. INTRODUCTION This study is basically aimed for providing a detailed analysis regarding internal auditing concept which has, recently, been introduced into public financial management system, as well as providing information about new concepts and terms included in Public Financial Management and Control Law Nr. 5018, and analysis of such concepts and terms on an international basis. This study consists of five chapters. Introduction of this topic replaces in the first chapter. In second chapter of this study, I deal with Public Financial Management and Control Law Nr. 5018. In consideration whereof, I explained purpose, scope and general and institutional structure of Public Financial Management and Control Law Nr. 5018, and also basic principles of public financial management, budget, strategic planning, performance-based budgeting and internal auditing thereof. In third chapter, I deal with internal auditing topic which is a part of Public Financial Management and Control Law 5018, which also has, recently, been introduced into public financial management structure. In this chapter, I provide information about definition, purpose, basic characteristics, types, activity fields, features of internal auditing, its relation with relevant concepts, and internal auditors and their qualifications who are defined within context of Public Financial Management and Control Law. In fourth chapter, I deal with similar international examples of principal matters of Public Financial Management and Control Law Nr. 5018 and also how such applications are realized throughout world and particularly in European Union Member Countries. In this chapter, I also depicted occupational application standards for internal auditing and occupational moral rules. In fifth and conclusion chapter of this study, I make a general assessment and criticism on Public Financial Management and Control Law Nr. 5018, and particularly on internal auditing. Furthermore, I set out some suggestions for a more functional application of Public Financial Management and Control Law Nr. 5018.
Keywords: İç Denetim; İç Denetim_Muhasebe; Mali Denetim