SERMAYE PİYASALARINDA TEMİNAT VE ÖDÜNÇ İŞLEMLERİNİN HUKUKİ NİTELİĞİ VE SONUÇLARI - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Özet: Günümüzde finansal araçların teminat olarak kullanılabilmesi özellikle işletme sermayesi sağlama imkanı az olan küçük ve orta boy işletmeler açısından önemlidir. Finansal araçların teminata konu edilmesi AB üyesi ülkelerde ve ABDde detaylı olarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemelerde temel yaklaşım uygulamaların yeknesaklaştırılması, basit, açık bir teminatlandırma sürecinin kurulmasıdır. Böylelikle teminatlandırma etkinliğinin sağlanması, formaliteler ve idari prosedürlerin azaltılması ve tarafların iflası halinde teminatın icra edilebilirliğinin korunması hedeflenmiştir. Ülkemizde ise teminat düzenlemelerimiz sahip olduğumuz ekonomik gelişmişlik seviyesinin gerisinde kalmıştır. Uluslararası ticaretin ve sermaye hareketlerinin bu derece arttığı günümüz dünyasında gelişmiş ülkeler seviyesinde bir hukuka sahip olmak son derece önemlidir. Ülkemizde teminatlandırma yöntemi olarak sermaye piyasası araçları üzerinde Türk Medeni Kanunu ve Sermaye Piyasası Kurulunun ilgili tebliğleri kapsamında rehin kurulmaktadır. Yurt dışı uygulamalarında ise mülkiyetin teminat alana geçirilmesi yoluyla kurulan teminat sözleşmeleri gibi teknikler sermaye piyasalarında uygulanmaktadır.konusu yöntemlere ilişkin düzenlemeler AB direktiflerinde ve Uluslararası Cenevre Konvansiyonunda yer almaktadır. Ülkemizde bu tür teminat kurulması yöntemlerine Söz

Abstract: Collateral use of financial instruments is important for small and medium sized enterprises of which potential to create operational capital is low. Collateral use of financial instruments is regulated under EU and US law. The main approach under these regulations is unification and creating simple and clear collateralization process. The aim is providing effectiveness to collateralization, reducing formalities and administrative procedures and protecting enforceability of collateral in case of parties insolvency. However Turkish collateral regulation has fallen far behind of the country s economic development level. It is important to have a level law to these of developed countries in today s world where international trade and capital movement has increased. Collateralization method in Turkey is creating pledge over capital market instruments in accordance with Turkish Civil Code and relevant Capital Markets Board Communiques. However internationally, techniques such as title transfer collateral agreements are used in the capital markets. The relevant legislation is found in the EU directives and International Geneva Convention. Such legislation currently does not exist in Turkish law. Borrowing stock market in which collateralization is used and trusted title transfer which is connected to collateralization are explained. Some problems and our suggested solutions are also found in this paper.
Keywords: İşletme Finans; İşletme