İşletmeler arası stratejik işbirliği ve büyüme havayolları işletmeleri analizi - Aysal, İsa (My University, 2019)
Temel amacı; işletmelerin kurduğu stratejik işbirliklerinin, işletmelerin büyümeleri üzerindeki etkisini, THY Star küresel havacılık işbirliği özelinde değerlendirmek olan bu araştırmada nitel ve nicel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın verileri THY web sitesi ile THY Genel Müdürlük arşivi başta olmak üzere, KAP ve Borsa İstanbul web sayfalarındaki dinamik veri sorgulamaları yoluyla toplanmıştır. Bu kapsamda THY’nin Star küresel havacılık ittifakına katıldığı 2008 yılının bir yıl öncesi dönemi olan 2007 yılından 2018 yılına kadar geçen zaman dilimine ait toplanan veriler doküman ve içerik analizi yoluyla incelenirken, şirketin finansal rasyoları karşılaştırmalı finansal analiz yöntemiyle analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda THY’nin Star küresel havayolu ittifakına katıldıktan sonra finansal rasyoları, marka ve piyasa değeri ile küresel havayolu taşımacılığındaki payı itibariyla sürekli gelişirken, yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibariyle de sürekli büyüdüğü anlaşılmıştır.Ancak THY’nin ittifak sonrasında karlılık rasyolarında, marka ve piyasa değerindeki yıllık değişimlerin istikrarsız olduğu ve şirketin döviz cinsinden likidite sorunuyla karşı karşıya kaldığı araştırma soncunda anlaşılmıştır. Ulaşılan sonuçlar literatür çerçevesinde değerlendirildikten sonra gelecekte aynı konuda yapılacak araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.

In this research, the main purpose is to evaluate the impact of strategic alliance on growth in THY Star global aviation cooporation example, qualitative and quantitative research methods were used together. The data of the research were collected by dynamic data inquiries on the websites particularly on Turkish Airlines and the archive of the Turkish Airlines Head Office and on the KAP and Borsa İstanbul web pages. In this context, the data collected for the period between 2007, which is the year before 2008 when Turkish Airlines joined the Star global aviation alliance, to the year 2018, were analyzed by document and content analysis, and the financial ratios of the company were analyzed by comparative financial analysis.In result of the research, it was found that after joining Star global airline alliance, THY's financial ratios, brand and market value and its share in global air transportation have been continuously improving and passenger and cargo carrying capacity have grown constantly. However, it was understood that after the alliance the annual changes in brand and market value, and profitability ratios were unstable, the company faced with the liquidity problem in foreign currency. After evaluating the results in the light of the literature, suggestions were made for future research on the same subject.
Keywords: Business; İşletme; İşletmelerde Büyüme; Star Global Aviation Alliance; Star Küresel Havacılık İttifakı; Strategic Growth; Stratejik İşbirliği; THY Strategic Alliance; Turkish Airlines