Mutation and genotype analysis of hepatitis B virus on acute and chronic infected selected patients in Turkey - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Kronik hepatit B virus infeksiyonu Türkiye'de % 8 oranında bulunmaktadır. Bu çalışmada, akut ve kronik hepatit B infeksiyonlu hastalar seçilerek X ve kor genlerine ait baz değişikliklerinin saptanması amaçlanmıştır. Restriksiyon fragment uzunluk polimorfizm yöntemi ile 50 hastanın S gen bölgesine göre genotipleri belirlenmiştir. 42 olguda genotip D (% 84), genotip A 6 olguda (% 12), ve genotip F 2 hastada (% 4) olmak üzere üç farklı genotip saptanmıştır. X ve bu bölge ile üstüste gelen prekor-kor bölgeleri özgün primerler kullanılarak çoğaltılmıştır. Ardından yapılan dizi analizi reaksiyonları ile hastaların baz dizileri belirlenmiştir. HBV X gen bölgesinde 12 farklı nokta mutasyon ve 4 farklı insersiyon tanımlanmıştır. Tüm hastalarda C_T and T_C baz değişimleri gözlenmiş olup söz konusu diğer mutasyonlar sırasıyla, (G-»A), (G-*C), (A->T), (A-»G), (C-*A), (C-»G), (A-»C), (G-*T), (T-s»G), (T-*A)'dır. AntiHBe pozitif 5 olguda viral replikasyonu arttırarak prognozun kötüleşmesine neden olan spesifik mutasyonlar tesbit edilmiştir. HBV infeksiyonları ve mekanizmasının hastalığın seyrindeki önemin anlaşılması için farklı bölgelerden seçilmiş akut ve kronik HBV ile infekte hastalar üzerinde daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.

Chronic hepatitis B virus infection is important in Turkey because of the intermediate prevalence (8 %) of persistent HBV infection. The purpose of this study is to demonstrate X and core gene mutations in chronic and acute HBV infected patients in the Turkish population. HBV genotypes were analysed using restriction fragment length polymorphism (RFLP) of the S gene region. The genotypes of fifty HBV infected patients were determined. Three different genotypes were found, genotype D; 42 (84 %), genotype A; 6 (12 %), and genotype F; 2 (4 %). The X and overlapping core regions have been amplified by PCR and sequenced. Seven different mutations were detected in the core region. In the X region, 12 different point mutations and 4 different insertions were detected. All samples had C^T and T^C alterations and the others as follows; (G-»A), (G-»C), (A-*T), (A-»G), (C-»A), (C-»G), (A-*C), (G—>T), (T—>G), (T-*A). Isolates from five AntiHBe positive five patients contained specific mutations, which are reported to increase viral replication and result in a poor prognosis. Further investigations should be carried out using more diverse Turkish patients in order to understand the clinical outcome of these alterations.
Türkiye' de akut ve kronik infeksiyonlu hastalardaki hepatit B virüs mutasyon ve genotip analizi
Keywords: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji