Kamu borçlanma senetlerinin banka mali tabloları üzerindeki etkisi - Salman, Emel (My University, 1999)
Bu çalışmada yer alanlar bölümler itibariyle özetlenecek olursa: Birinci bölümde, devlet borçlanmasının tanımı,devletin neden borçlanmaya başvurduğu, borçlanma türleri ve kaynakları incelenmiş iç borçlar detaylandırılarak çeşitli kesimler üzerindeki etkileri anlatılmıştır. Daha sonra Türkiye'de iç borçların nasıl bir gelişim gösterdiği çeşitli tablolarla da desteklenerek açıklanmıştır. İkinci bölümde devletin iç borçlanmasının, bankaların mali yapısı üzerindeki etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla öncelikle bankaların aktif-pasif yapısı tanıtılarak, bankaların çeşitli kaynaklardan elde ettikleri gelirler ve karlılık ölçümleri anlatılmıştır. Daha sonra bankaların yatırım politikaları da araştırılarak, hangi unsurlara dayanılarak menkul değerler portföyünün kompozisyonunun belirlendiği ve bu portföyde yer alabilecek menkul değerler çeşitleri tanıtılmıştır. Uygulama bölümü olan üçüncü bölümde ise kamu borçlanma belgelerine yatırım yapmanın bankaların karlılıkları ve gelir yapıları üzerindeki etkilerini göstermek amacıyla istatistiki analiz gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla yapılan regresyon analizleri bilgisayarda seçilen analiz için en uygun yöntem olan LIMDEP programlama dilinde gerçekleştirilmiştir. Türkiye' de faaliyet gösteren tüm bankalar (70 adet) araştırma kapsamına alınmıştır. Elde edilen sonuçta menkul değerler portföyü, krediler ve komisyon gelirlerine yapılan farklı yatırım oranlarının bankalarının karlılıklarını birbirlerinden oldukça farklı şekilde etkilediği saptanmıştır. Sonuç kısmında ise kamunun sermaye piyasaları, özellikle de bankalar üzerindeki borçlanma ihtiyacındaki artıştan doğan baskının azaltılması için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

The Effects of Public Sector Borrowing Papers on the Commercial Bank's Fiscal Tables In recent years, government use borrowing intensively with the other sources such as taxes, in order to perform basic functions. We can define borrowing as obtaining the taxes in the future. Government prefers borrowing from banks , because the risk is low and they are safe , as well as effective. The fundamental aim of a bank is manage its assets and liabilities with a fixed and high net interest margin. Banks have to make a preferance to invest funds between credits that are productive but risky, and government bonds that are rissoles and have certain rate of return. In the aplication part of thesis, it is searched that how the certain asset an income elements effect profitabilty and productivity of the banks. In these elements credits, securities and commisssion incomes are chose, because it is thought that, they effect profitability most. The hypothesisi that Banks invest their funds in government bonds by credit rationing has tried to become come true.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi