Hastanede yatan yaşlılarda orofarenjial disfaji taraması: Mortalite ile ilişkili yaygın bir problem - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Amaç: Orofarenjial disfaji (OD) yaşlı yetişkinler arasında yaygın ama gözden kaçan bir sendromdur. Bu çalışmanın amacı, on maddelik Yeme Değerlendirme Aracını (EAT-10) kullanarak hastanede yatan yaşlılarda OD sıklığını saptamak ve mortalite ile ilişkisini araştırmaktır. Hastalar ve Yöntem: İstanbul'da bir üniversite hastanesi iç hastalıkları servisine başvuran 65 yaş üstü hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların kullandığı ilaç sayısı, kronik hastalıkların sayısı, beslenme yolları (oral, parenteral veya her ikisi), hastanede kalış süresi, başvuru günündeki albümin düzeyleri ve çıkış mortalite durumu ilgili hekim tarafından kaydedildi. OD'yi taramak için EAT-10 anketi tüm hastalara uygulandı. Bulgular: Yüz otuz altı hasta (% 54,4 kadın) çalışmaya alındı. Yaş ortalaması 74,6 ± 6,6 yıl idi. Hastanede yatan yaşlı erişkinlerde OD prevalansı % 23 idi. Mortalite oranları disfajik olan hastalarda olmayanlara kıyasla anlamlı derecede yüksek bulundu (% 25,8 vs % 10,5; p=0.041). Malignite tanısı olan hastaların sayısı disfajik grupta anlamlı derecede yüksek bulundu (% 41,9 vs % 20; p=0.018). Sonuç: OD geriatrik bir sendromdur. Özellikle hastanede yatan tüm yaşlı hastalarda taranmalı ve tedavi edilmelidir. Bu yaklaşım hastaların durumunu ve yaşam kalitelerini arttıracaktır.

Objective: Oropharyngeal dysphagia (OD) is a common but underdiagnosed syndrome among older adults. The aim of this study was to assess the prevalence of OD in hospitalized older adults by using ten-item Eating Assessment Tool (EAT-10) and the relationship between mortality and OD.Patients and Methods: Patients aged over 65 years admitted to an internal medicine inpatient clinic of a university hospital in Turkey were enrolled in the study. The number of drugs, the number of chronic diseases, routes of feeding (oral, parenteral, or both), length of hospital stay, albumin levels on admission day, and mortality status of the patients were recorded by a physician. The EAT-10 questionnaire was administered to all patients for OD. Results: One hundred and thirty-six patients (54.4% female) were enrolled in the study. Their mean age was 74.6±6.6 years. The prevalence of OD in hospitalized older adults was 23%. The mortality rates were significantly higher in the dysphagic subjects as compared to the non-dysphagic ones (25.8% vs.10.5%; p=0.041). The number of patients with malignancy was significantly higher in the dysphagic group as compared to the non-OD subjects (41.9% vs.20%; p=0.018).Conclusion: OD is a geriatric syndrome and should be screened and treated in all geriatric patients in hospitals. It will improve patient outcomes and quality of life.
Screening oropharyngeal dysphagia in hospitalized older adults: A prevalent problem associated with mortality
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Geriatri ve Gerontoloji; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Genel ve Dahili Tıp; Pediatri; Temel Sağlık Hizmetleri