Adli muhasebe mesleği ve uygulama önerisi - Gülaçtı, Mete (My University, 2004)
Soyadı: Mete Gülaçtı letme Muhasebe-Finansman Prof. Dr. Nejat Bozkurt Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Eylül 2004 Standartları, Adli Muhasebe, Hile Denetçisi

ADLİ MUHASEBE MESLEĞİ VE UYGULAMA ÖNERİSİ Son yıllarda işletmelerde çeşitli yollarla yapılan hilelerin artması ve bunu sonucu olarak yaşanan skandallar muhasebe ve denetim mesleğinde yeni bir alan olan adli muhasebenin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Adli muhasebe mesleği finansal olayların hukuki sorunlarıyla ilgilenen bilim dalıdır. Ticari işlemlerin karmaşıklaşması, bireylerin ve kurumların devletle olan ilişkilerinde problemler yaşanması, hile nedeniyle artan oranda işletme başarısızlıklarının ortaya çıkması, hakimlerin ve avukatların mahkemelerde uzman kişilere ihtiyaç duymaları, bu mesleğin ülkemizde uygulanmasını gerekli kılmıştır. Hile denetçisi ve araştırmacı muhasebeci, dava destek danışmanı ve uzman şahit bilirkişi olarak da adlandırılan bu meslek, hilenin ortaya çıkartılmasında, araştırılmasında, önlenmesinde ve mahkemelerde hakimlere ve avukatlara yardımcı olmak amacıyla, yasal ortam hakkında bilgi sahibi olan kişileri kapsamaktadır. Bu çalışmamız ile hile konusu tüm detaylarıyla anlatılmış, bu doğrultuda adli muhasebe mesleğinin içeriği ve kapsamı açıklanmış ve ülkemizde uzman kişilerin yetiştirilmesi için uygulama önerisinde bulunulmuştur. Name and Surname: Mete Gülaçtı Field: Administration Programme:Accounting and Finance Supervisor: Prof. Dr. Nejat Bozkurt Degree Awarded and Date: Master - September 2004 Key Words: Fraud, Fraud Standards, Forensic Accounting, Fraud Auditor ABSTRACT CAREER OF FORENSİC ACCOUNTING AND RECOMMENDATIONS ON PRACTICES Increasing fraud that has currently been committed through various ways in the enterprises as well as scandals emerging due to such frauds have resulted in creation of a new field in the career of auditing, that is called 'Forensic Accounting'. Forensic accounting is a discipline that focuses on legal issues in the financial matters. To practice such a career is required for our country as commercial transactions become complex, individuals and enterprises encounter problems in their relations with the government, business failures grow more in proportionate with fraud, judges and lawyers need experts in the courts. This career which is also called fraud auditor and researcher judicial accountant, supporting for legal actions, and witness expert contains individuals who have the knowledge about legal issues with a view to discovering, investigating, preventing events related to fraud and assisting judges and lawyers in the courts. With this study of ours, the subject concerning the fraud has been mentioned in details, nature and scope of judicial accounting has been explained and practices for training experts in our company have been recommended.
Keywords: Muhasebe