Sürdürülebilir gelişme ve girişimcilik arası bağlantıları değerlendirmek için bir model önerisi-A model proposal for the assessment of the relationship between entrepreneurship and sustainable development - Livvarçin, Ömer; Ünal, Mesud (Öneri Dergisi, 2010)
Özet Bu arastırma, sürdürülebilir gelisim ile girisimcilik arasındaki bağları kavramsallastırmayı amaçlamaktadır. Arastırma sürdürülebilirlik ile girisimcilik, gelisim ile girisimcilik ve son olarak sürdürülebilir gelisim ile girisimcilik arasındaki iliskiyi sistematik bir yaklasımla irdelemektedir. Bu yazıda önerilen Sürdürülebilirlik Gelisim ve Girisimcilik (SDE) Modeli, sürdürülebilirlik, gelisim ve girisimcilik kavramlarının nasıl iliskilendiklerini açıklayacak bir altyapı olusturmaktadır. Önceki çalısmalar sadece sürdürülebilirlik ve gelisim arasındaki iliskiye odaklanmıs ve Sürdürülebilir Gelisim kavramının ortaya çıkmasını sağlamıstır. Önerilen SDE modeli; herhangi bir girisimciyi kriterler çerçevesinde konumlandırabilecek ve durumu özet olarak sunabilecek üç boyutlu bir Kartezyen koordinat sistemi sunmaktadır. Model girisimcilik faaliyetlerinin, hem sürdürülebilir gelisim hem de girisimcinin kendine has motivasyonları açısından değerlendirilmesine imkân sağlayan faydalı bir araçtır. Abstract This study aims to conceptualize the linkages between sustainable development and entrepreneurship. It assesses the relationship between sustainment and entrepreneurship, between development and entrepreneurship and finally between sustainable development and entrepreneurship with a systematic approach. The Sustainment, Development and Entrepreneurship (SDE) Model proposed in this article lays the foundations for explaining how sustainment, development and entrepreneurship are related. Predate studies focused on the relationship between sustainment and development, which presented the notion of sustainable development. The proposed SDE Model introduces a 3 dimensional Cartesian coordinate system to localize or express any particular enterprise with respect to certain criteria and summarize its status. The model is a useful tool for the assessment of entrepreneurial activities both from the perspectives of sustainable development and motivations of entrepreneurship.
Keywords: Sürdürülebilir Gelisim, Girisimcilik, Girisimci Sürdürülebilir Gelisim; Sustainable Development, Entrepreneurship, Entrepreneurial Sustainable Development