Dönem sonu işlemlerinde değerlemenin, Türkiye finansal raporlama standartları ve türk vergi kanunlarına göre incelenmesi, farklılıkların finansal tablolar üzerine etkilerinin araştırılması ve bir uygulama - Çalış, Yıldırım Ercan (My University, 2008)
DÖNEM SONU İŞLEMLERİNDE DEĞERLEMENİN, TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI VE TÜRK VERGİ KANUNLARINA GÖRE İNCELENMESİ, FARKLILIKLARIN FİNANSAL TABLOLAR ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI VE BİR UYGULAMA Çalışmanın amacı, Türk vergi kanunları ve Türkiye finansal raporlama standartlarına göre finansal tablolarda yer alan hesapların değerleme ölçülerinin incelenmesi, değerleme farklılıklarının finansal tabloları etkileme düzeyinin araştırılması ve uygulamaya yönelik eleştiriler ve önerilerde bulunulmasıdır. Finansal tablolar aracılığıyla sunulan bilgilerin doğru, anlaşılır, karşılaştırılabilir ve gerçeğe en uygun bilgiyi sağlaması karar vericiler açısından önem taşımaktadır. Bu amaca ulaşabilmek için hazırlanan finansal raporlama standartlarının ülke genelinde uygulanması ve finansal tablolar arasındaki farklılıkların giderilmesi, uyumlaştırma çalışmalarının tamamlanmasıyla mümkün olacaktır. Çalışmanın ilk bölümünde envanter ve değerleme kavramları detaylı şekilde incelenerek, Türk vergi kanunları ve standartlara göre değerleme ölçüleri açıklanmıştır. İkinci bölümde Vergi Usul Kanunu’na göre hesap kalemlerinin değerleme yöntemleri, üçüncü bölümde ise Türk Ticaret Kanunu’na göre hesap kalemlerinin değerleme yöntemleri ayrıntılı şekilde incelenmiştir. Dördüncü bölümde Türkiye finansal raporlama standartlarına göre hesap kalemlerinin değerleme yöntemleri incelenmiş olup Vergi Usul Kanunu ile aralarındaki farklılıklar açıklanmıştır. Beşinci bölümde ise Türk vergi kanunları ile Türkiye finansal raporlama standartlarına göre hazırlanan finansal tablolardaki değerleme farklılıkları uygulama üzerinde incelenmiş olup eleştiriler ve önerilerinde yer aldığı sonuç bölümü ile çalışma tamamlanmıştır.

THE ANALYSIS OF VALUATION IN YEAR END OPERATIONS AS TO FINANCIAL REPORTING STANDARDS OF TURKEY AND TURKISH TAX LAWS EXPLORATION OF THE EFFECTS OF DIFFERENCES ON FINANCIAL TABLES AND AN EXERCISE The purpose of the study is to analyze the valuation measures of the accounts in the financial tables as to the Turkish tax laws and financial reporting standards of Turkey, the exploration of the level of effect of the valuation differences on the financial tables and the presentation of the criticisms and proposals towards practice. From the view of decision makers it is important that the information presented through the financial tables is true, understandable, comparable and fair. The practice of the application of the financial reporting standards prepared to reach this goal throughout the country general and the elimination of the differences among the financial tables could be possible with the completion of the harmonization activities. In the first section of the study through the examination of the concepts of inventory and valuation in detail the valuation measures as to the Turkish Tax Laws and standards have been explained. In the second section the valuation methods of the accounts as to the Tax Procedures Law, in the third section the valuation methods as to the Turkish Trade Law have been examined in a detailed manner. In the fourth section the valuation methods of the accounts as to the Turkish financial reporting standards and the differences from the Tax Procedures Law have been explained. In the fifth section the valuation differences in the financial tables prepared according to the Turkish Tax Laws and Turkish financial standards have been examined in an exercise; the study has been completed with the conclusion section where the criticisms and proposals are present.
Keywords: Finansal Raporlama Standartları; Finansal Tablolar_Muhasebe; Muhasebe; Vergilendirme