İndirgenmiş nakit akımları yönetimine (ina) göre firma değerinin tespiti ve ina yönetimine göre firma değerlemesi için metodolojik yaklaşım - Kepez, Mehmet (My University, 2006)
Artan rekabet firma ve kişileri global sermaye piyasaları ve fırsatlarına yöneltmektedir. Firmalar karlılıklarını arttırmak için artık bulundukları ülke sınırları aşıp global pazarları hedeflemektedir. Gelişmekte olan piyasalar vaad etmiş oldukları yüksek risk primi neticesinde çok uluslu şirketlerin ilgisini çekmektedir. Bu piyasalara en kolay entegrasyon, ekseriyette şirket birleşmeleri ve devralmaları ile sağlanmaktadır. Bu durumda firmanın değerinin tespiti son derece önem taşımaktadır. Firma değerlemesi çeşitli yöntemler ile tespit edilmektedir. Bu çalışma; değerleme metodolojilerini genel olarak açıkladıktan sonra indirgenmiş nakit akışları yöntemine (İNA) göre firma değerlemesini teorik ve uygulamalı olarak açıklamıştır. Özellikle gelişmekte olan sermaye piyasalarında halka açılmayı düşünen firmalarda, alınacak finansal ve yatırım politikalarının firmanın değerine yapacağı etkiyi ölçmek isteyen finans yöneticileri için bu çalışmada birbiri ile etkileşimli üç tane modül planlanmıştır. Çalışmanın sunduğu uygulama modeli neticesinde firmanın projeksiyonları metodolojik olarak yapılmakta ve değerleme modüllerin tamamlanması ile mekanik bir dizi işleme dönüşmektedir. Bu çalışmanın önerdiği yaklaşım firmanın bulunduğu sektör hakkında detaylı bilgi sahibi olmayı gerektirmektedir. İNA yönteminde firmanın serbest nakit akımları ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti (AOSM) ile iskontolanırken, çalışmanın önerdiği uygulama ile elde edilen bulgular neticesinde, değerlemeyi yapan kişi firmanın AOSM oranını revize etme imkanı bulmakta ve böylelikle doğru firma değerine ulaşmaktadır. rgenmiş Nakit Akışları, İNA, Firma Değerlemesi, Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti, İşleyen Teşebbüs Değeri, İskonto Oranı, Serbest Nakit Akışları.

Increasing rate of competition leads firms and investors to search for new opportunities in global arena. Firms aim new target markets in global markets in order to increase their profitability. Especially, multinational corporations are attracted by high risk premium in emerging markets. Mergers and takeovers are the most advocated methods so as to integrate with these global emerging markets. Firm valuation is the key factor for a successful business integration. Various methods are used for firm valuation. After theoretical interpretation of the valuation models, discounted cash flow (DCF) method is analyzed in detail by means of hypothetical examples. A framework which is consisting of three modules is designed to assist people dealing with DCF valuation. This study is a guide to the interested parties in DCF valuation. By using the approach indicated in the study, the consequence of the financial decisions to the enterprise value is calculated via DCF model. Companies having floatation in their agenda also use this study for the determination of the firm value. The application model which is designed by this study enables firms to project their free cash flows in the framework of a methodological way. DCF valuation turns to a mechanical transactions after the completion of the modules in the application model. The approach which is outlined in this study requires great deal of market information of the company subject to valuation. According to classical DCF model, free cash flows of the company is discounted by weighted average cost of capital (WACC). By means of the model explained in the study, the WACC of the company can be revised. Therefore the value of the enterprise can be altered. Key Words: Discounted Cash Flow, DCF, Weighted Cost Of Capital, WACC, Terminal Value, Discount Rate, Free Cash Flow
Keywords: Bankalar ve Bankacılık_Değerlendirme; İndirgenmiş Nakit Akışı; Şirketler_Değerlendirme