Kimya öğretmen adaylarına ders kitaplarını dizayn ve okunabilirlik açılarından inceleme becerisinin kazandırılması - Mirzalar Kabapınar, Filiz (Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2006)
Bu çalıșmada, hizmet öncesi kimya öğretmen adaylarına kimya ders kitaplarını inceleme becerisini kazandıracak bir öğretim programı geliștirilmiș ve Konu Alanı Ders Kitabı İnceleme dersi sırasında uygulamaya konulmak suretiyle etkililiği değerlendirilmiștir. Bu amaçla, çalıșmada öncelikle kimya ders kitaplarının dizayn ve okunabilirlik açılarından incelenmesine olanak tanıyacak ölçekler olușturulmuștur. Söz konusu ölçekler öğretim sırasında öğretmen adaylarına tanıtılmıș ve ulusal/uluslar arası araștırmalar ıșığında ölçeklerin kullanımı için gerekli teorik bilgiler sunulmuștur. Daha sonra, öğretmen adaylarından seçtikleri bir kimya ders kitabını ölçekler doğrultusunda incelemeleri istenmiștir. Aday öğretmenlerden ayrıca, inceleme sonuçlarına ilișkin yazılı bir rapor hazırlamaları ve sınıf arkadașlarına sözlü olarak bu rapordan kısa kesitler sunmaları da istenmiștir. Tasarlanan öğretim programının bașarısını belirleyebilmek için, öğretmen adaylarının kitap inceleme raporları ve sınıf içi sunumları analiz edilmiștir. Araștırma bulguları, öğretmen adaylarının dizayn ölçeklerini kullanmakta bașarılı olduğunu, buna karșın okunabilirlik ölçeklerini kullanmaktaki bașarısının alt ölçek maddelerine göre değiștiğini ortaya koymuștur.
Enabling prospective chemistry teachers to examine textbooks in terms of design and readability issues
Keywords: Kimya eğitimi, ders kitabı inceleme, dizayn, okunabilirlik, öğretmen adayı.