Post graduate foreign students’ motivation towards learning Turkish as a foreign language - Mohamed, Adan (My University, 2019)
Bu çalışma, lisansüstü yabancı öğrencilerin yabancı dil olarak Türkçe öğrenmeyeyönelik motivasyon durumlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu kapsamdalisansüstü öğrencilerin motivasyonu ve öğrenmeleri sırasında karşılaştıkları başlıcazorluklar üzerinde durulmuştur. Çalışmada farklı motivasyon teorileri kullanılmış ve bubağlamda, çalışma özellikle enstrümantal ve bütünleştirici motivasyona odaklanansosyo-eğitim modelini ele almıştır (Gardner, Tremblay ve Masgoret, 1977, Gardner veTremblay, 1995). Yabancı dil motivasyonuna yönelik çalışmalar çoğunlukla nicelyöntemle gerçekleştirilirken, bu çalışmada karma yöntem yaklaşımı kullanılmıştır.Verileri toplamak için, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Marmara Üniversitesi'ndeTürkçe öğrenen 60 yüksek lisans öğrencisine 5’li derecelemeli Likert ölçeğiylepuanlanan soru formu (anket) uygulanmış ve yarı yapılandırılmış mülakatgerçekleştirilmiştir. Çalışmada ayrıntılı bilgi sahibi olmak ve kontrol edilemeyendağılımdan kaçınmak için sadece yüksek lisans ve doktora programlarına devam edenyabancı uyruklu öğrenciler dâhil edilmiştir.Teorik kavrayışa ve toplanan verilerden elde edilen deneyimsel sonuçlara dayanarak,araştırma bulguları açıkça öğrencilerin hem araçsal hem de bütünleşik olarak motiveolduklarını göstermektedir. Bununla beraber araçsal motivasyonlarının bütünleştiricimotivasyondan biraz daha yüksek olduğu görülmektedir. Bulgular ayrıca geleneksel dilöğrenme becerilerinin özellikle dinleme, konuşma ve yazma becerilerinin buöğrencilerin karşılaştığı en temel zorluklar olduğunu vurgulamaktadır.

This study portraits the motivational situation of post graduate foreign students’motivation towards learning Turkish as a foreign language. Emphases were given onstudent’s motivation and major difficulties faced by the students throughout theirlearning. Different motivational theories were availed to keep the study manageable. Inthis regard the study specifically addressed, Socio-educational model (Gardner,Tremblay & Masgoret, 1977, Gardner & Tremblay, 1995) with particular focus oninstrumental and integrative motivation. While the majority of foreign languagemotivation studies were conducted quantitatively, this study deployed mixed-methodapproach. Questionnaire with items graded in 5-point Likert scale and semi-structuredinterview were administered to elicit data from 60 purposively selected post graduateforeign students learning Turkish at Marmara University in 2018-2019 academic year.To have detailed information and avoid uncontrollable dispersion in the study onlythose foreign students pursuing their Master and PHD were selectively included as theprimary research participants.Based on theoretical insight and the empirical result gained from the collected data thestudy finding explicitly disclosed that students are both instrumentally and integrativelymotivated, but their instrumental motivation is slightly higher than integrativemotivation. The finding also highlights that traditional language learning skillsparticularly listening, speaking and writing skills are the major difficulties beingencountered by these students.,
Lisansüstü yabancı öğrencilerin yabancı dil olarak Türkçe öğrenmeye yönelik motivasyonları
Keywords: araçsal motivasyon; bütünleştirici motivasyon; Foreign language; foreignlanguage; Graduate students; instrumental motivation; integrative motivation; lisansüstü motivation; Lisansüstü öğrenciler; Motivasyon; post graduate; Turkish; Yabancı dil