Perkutan böbrek iğne biyopsisi yapılan çocuklarda renal hematom değerlendirilmesinde ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografinin karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada merkezimizde perkutan böbrek iğne biyopsisi (PBİB) yapılan hastalarda kanama komplikasyonlarının belirlenmesinde renal ultrasonografi (USG) ve bilgisayarlı tomografinin (BT) güvenilirliği araştırılmış, hastalar ayrıca biyopsi endikasyonları, komplikasyonlar ve histopatolojik bulgular açısından da değerlendirilmiştir. Yöntem: Ekim 1998-Şubat 2011 tarihleri arasında PBİB yapılan, eş zamanlı renal USG ve BT çekilen 123 çocuk retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik bulguları, biyopsi endikasyonları, komplikasyonlar ve histopatolojik bulguları dosyalarından kaydedildi. Biyopsi sonrası kontrol USG ve BT bulguları karşılaştırıldı, renal hematom boyutları 10 mm’den küçük ve büyük olarak gruplandırıldı. Bulgular: Yüz yirmi üç hastaya (65 erkek, 58 kız) PBİB uygulandı. Hastaların yaş ortalaması 9.87±3.63 (2.1-17.4) yıl idi. Biyopsi sonrası renal hematom dışında minör komplikasyon 76 (% 61.8) hastada izlendi. Elli hastada makroskopik hematüri, 14 hastada izole mikroskopik hematüri, 35 hastada lokal ağrı gözlendi. Ultrasonografide 65 (% 52.9), BT’de ise 104 (% 84.6) hastada renal hematom görüldü. Ultrasonografide hematomu olmayan 58 hastanın 36’sında BT’de 10 mm ve altında, üçünde ise 10 mm den büyük hematom izlendi. Bu hastaların izleminde hayatı tehdit eden önemli bir komplikasyon ve organ kaybı gelişmedi. Renal hematomun saptanmasında BT, USG’ye göre daha hassas bulundu (p= 0,03). Sonuç: Ultrasonografi eşliğinde yapılan PBİB güvenli bir işlem olup minör komplikasyonlar sıklıkla görülmektedir. Bilgisayarlı tomografi renal hematomu göstermede USG’ye göre daha hassas olmakla birlikte, USG’leri normal olan ya da 10 mm ve altında hematom saptanan hastalarda ciddi komplikasyon gelişme oranı düşük olduğu için, BT klinik izleme göre seçilmiş hastalara uygulanmalıdır.

Objective: We aimed to compare the reliability of renal ultrasonography (USG) and computed tomography (CT) in determining renal bleeding complications of children undergoing percutaneous renal biopsy (PRB), and besides to, we evaluated the biopsies in terms of indications, complications and histopathological findings. Method: 123 children that both renal USG and CT could be performed at 24-hour post-PRB from October 1998 through February 2011were included in the study. The demographic findings, biopsy indications, complications and histopathological findings were recorded retrospectively from the files of the patients. Renal hematoma was classified according to its size less or greater than 10 mm Results: The mean age of 123 (65 males, 58 females) children was 9.87 ± 3.63 (2.1-17.4) years. Post-biopsy minor complication was observed in 76 (61%) patients. The most common complications were macroscopic hematuria in 50, isolated microscopic hematuria in 14 and flank pain in 35 patients. Renal hematoma was demonstrated in 65 (52.9%) patients by USG and in 104 (84.6%) patients by CT 24 h after biyopsy. Renal hematoma was not detected in 58 patients by USG whereas CT demonstrated hematoma smaller than 10 mm in 36 and greater than 10 mm in three of these patients. There was no biopsy associated life threatening complication resulting in death or nephrectomy. Computed tomography was found to be more sensitive than USG for detection of renal hematoma (p=0,03) Conclusion: Ultrasonography guided PRB is a safe procedure with minor complications. Computed tomography is more sensitive than USG in demonstrating renal hematoma, however, it should be applied to selected patients according to clinical monitoring due to low rate of serious complications in patients with normal USG or with renal hematoma smaller than 10 mm.
Comparison of renal ultrasonography and computed tomography in the assessment of renal hematoma in children undergoing percutaneous renal biopsy
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Pediatri; Radyoloji, Nükleer Tıp, Tıbbi Görüntüleme; Cerrahi; Üroloji ve Nefroloji