İntihar girişiminde bulunan ergenlerde olumsuz yaşam olayları: Vaka kontrol çalışması - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Amaç: Bu çalışmada intihar girişiminde bulunmuş 12-18 yaş aralığında ergenlerdeki olumsuz yaşam olaylarının sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi polikliniğine Haziran 2009- Mayıs 2010 tarihleri arasında intihar girişimi nedeniyle acil olarak başvurmuş veya konsülte edilmiş 12-18 yaş arasındaki 36 hasta ve bunlarla yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 34 ergen de sağlıklı kontrol grubu olarak alınmıştır. Katılımcılarda olumsuz yaşam olayları ayrıntılı bir listeyle değerlendirilmiştir. Bulgular: İntihar girişiminde bulunan grupta kontrol grubuna göre olumsuz yaşam olaylarının toplam sayısı daha fazla bulunmuştur (p<0.0001). Olumsuz yaşam olayları listesinde iki grup arasında anlamlı fark yaratan olumsuz olaylar sırasıyla “kız/erkek arkadaşından ayrılma” (fisher p=0.001), “ebeveynin parasal durumundaki olumsuz değişiklik” (fisher p=0.013), “okul devamsızlığı” (p=0.019), “okul başarısızlığı/sınıf tekrarı” (fisher p=0.028), “okul değişikliği” (fisher p=0.003), “ailede ruhsal/duygusal sorun öyküsü” (p=0.036) ve “ebeveynlerin eskisinden daha fazla tartışması” (fisher p=0.046) olarak bulunmuştur. Sonuç: İntihar girişiminde bulunmuş ergenlerde olumsuz yaşam olayları risk etkeni olarak belirlenmiştir. Özelikle akran ve ebeveynlerle olan ilişkile- rin, aynı zamanda okul durumunun destekleyici bir şekilde tanı ve tedavi yaklaşımı içinde ele alınması gerektiği düşünülmektedir.

Objective: In this study we aimed to compare adverse life events in adolescent suicide attempters and age matched healthy controls. Materials and Methods: For this study, 36 adolescent patients between the ages of 12 and 18 who refer or are referred to Child and Adolescent Psychiatry Clinic because of suicide attempt between June 2009 and May 2010 were included. 34 healthy subjects were selected as a healthy control group matched with the patients in terms of age and sex. Adverse life events in the participants were evaluated with a detailed list. Results: The total number of adverse life events was found more in in adolescent suicide attempters than controls (p<0.001). The adverse life events with statistically significant difference between two groups were, “seperation from girl friend or boy friend” (fisher p=0.001), “negative change in financial state of family” (fisher p=0.013), “school nonattendance” (p=0.019), “school failure/grade repetition” (fisher p=0.028), “change of school” (fisher p=0.003), “family history of psychiatric or emotional problem” (p=0.036) and “more argument of parents than older” (fisher p=0.046). Conclusion: Adverse life events were predicted as a risk factor in adolescent suicide attempters. We believe peer and family relationships including school environment sould be considered in a supportive way in both treatment and diagnostic approach as well.
Adverse life events in adolescent suicide attempters: A case control study
Keywords: Psikiyatri; Sosyoloji