Farklı materyal ve tekniklerle yapılan kök kanal tedavilerinin yenilenmesinde çeşitli retreatment tekniklerinin etkinliğinin in vitro olarak incelenmesi - Karabulut, İkbale (My University, 2010)
FARKLI MATERYAL VE TEKNİKLERLE YAPILAN KÖK KANAL TEDAVİLERİNİN YENİLENMESİNDE ÇEŞİTLİ RETREATMENT TEKNİKLERİNİN ETKİNLİĞİNİN İN VİTRO OLARAK İNCELENMESİ Bu çalışmada; iki farklı kanal dolgu yöntemi (Thermafil, lateral kondensasyon) ile doldurulan kök kanallarında, Mtwo R, ProTaper retreatment eğelerinin ve bir manuel tekniğinin retreatment etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmada 120 adet üst kesici diş, kanal dolgu tekniği ve kullanılan aletlere göre 15 dişlik 8 gruba randomize olarak ayrıldı. Bütün gruplar için kanal duvar temizliği, prosedural hatalar, retreatment süresi ve apikalden taşan debris miktarı değerleri kaydedildi. Söküm işlemi sonrasında kanal duvarının temizliği bilgisayarlı tomografi (BT) ve radyografi ile değerlendirildi. Sistemlerin hiçbiri dolgu materyalini tam olarak uzaklaştıramadı. Kronal üçte bir bölümde kalan dolgu miktarı, grup 3, 4, 5 ve 6’da, grup 7’ye göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (p < 0.01). Orta üçte bir bölümde kalan dolgu miktarı, grup 2, 7 ve 8’de, grup 3, 4, 5 ve 6’ya oranla istatistiksel olarak fazla bulundu (p<0.01). Apikal üçte bir bölümde herhangi bir istatistiksel fark görülmedi. ProTaper sistem Thermafil ile doldurulan grupta, Mtwo sistemin lateral kondenzasyon ile doldurulan gruptan daha kısa sürede çalışma boyuna ulaştı. Apikalden taşan debris miktarı grup 2 de en düşükken, gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Sonuç olarak, tüm sistemler, kanal dolgu tekniğinden bağımsız olarak kök kanal duvarlarında dolgu materyali artıkları bıraktılar. Her iki Ni-Ti döner sistem, kök kanal dolgu materyallerinin temizlenmesi için güvenli ve hızlı olduğu görüldü. Anahtar sözcükler: endodontik retreatment, lateral kondenzasyon, döner sistemler, Thermafil. EFFECTIVENESS OF DIFFERENT RETREATMENT TECHNIQUES IN ROOT CANAL TREATMENTS DONE WITH DIFFERENT MATERIALS AND METHODS The aim of this study was to compare the effectiveness of the Mtwo, ProTaper retreatment files, and a manual technique in the removal of two different types of root canal fillings (Thermafil, lateral condensation) during retreatment. One hundred and twenty maxillary anterior teeth were instrumented and randomly divided into 8 groups of 15 teeth each (n=15) with regards to filling technique and instrument used. For all groups, the following data were recorded: canal wall cleanliness, procedural errors, time of retreatment, apically extruded material. The canal wall cleanliness after the removal procedures was assessed by CT and radiography. Neither system completely removed the root filling material. The amount of remaining filling material in coronal thirds was significantly lower in groups 3, 4, 5 and 6 when compared with group 7 (p < 0.01). Residue percentage of the middle thirds was greater in groups 2, 7 and 8 than groups 3, 4, 5 and 6 (p<0.01). No statistical differences were observed between the apical thirds. ProTaper system reached the working length faster in Thermafil group than Mtwo R system in lateral condensed group. Although the lowest incidence of apical extrusion during retreatment was found in group 2, the differences among groups were not statistically significant. In conclusion, all instruments left remnants of filling material and debris on the root canal walls irrespective of the root filling material used. Both the engine-driven Ni-Ti rotary systems proved to be safe and fast devices for the removal of endodontic filling material. endodontic retreatment, lateral condensation, rotary systems, Thermafil.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Ağız ve Diş Sağlığı_Tedavi