European Union’s energy policy and Turkey - Aydin, Abdurrahim F. (My University, 2004)
Enerji politikası gelişimi, devlet ile serbest pazarın, ulusal çıkarlarla AB nın ulusüstü bütünleşme hedeflerinin çatışmasını yansıtır. Bu çalışmada, ulusal ve ulusüstü çıkarların ortak bir enerji politikası oluşumuna yarar ve zararını göstermeye çalıştık. Bu çerçevede AB enerji politikasını oluşturan araçların rekabet, arz güvenliği, pazar oluşumu, ve sosyal politikalardan oluştuğu ve bu araçların gelişiminin ne tek ne de çok yönlü oluşan bir süreç olduğu ve enerji politikalarının belirlenmesinde eski eğilimlerin devlet- toplum ilişkisinde daha çok belirleyici olduğu anlaşılmıştır. Daha sonra gaz sektorünü enerji politikasının ana hatları ile inceleyerek bu sürecin Türk enerji politikası oluşumuna AB adayı olarak etkileri belirlenmiştir. Bu çalışmada enerji sektöründeki pazar düzenleyicilerinin, sanayinin, tüketicinin rolu, yapısı, proğramları ve bunların hükümet ve rekabet kurumları ile olan ilişkileri, yeni pazar serbestleşmeleri ile özellikle önemi artan gaz sektöründe yapılanmasındaki rolu anlatılmıştır. Sonuç olarak, AB' nin enerji alnında politika oluşturma amacının, hassas yapıya sahip AB entegrasyon sürecinde karşılaşılan devlet veya pazar ağırlıklı yaklaşımların oluşturduğu zorlukları ortadan kaldırmak olduğu gösterilmiştir. EU energy policy progress clashes between the state and the free market, national interest and Pan- European consolidation. We try to show how such national and supranational interest in energy policy has helped or prevent the moves toward common energy policy. In this framework, we want to settle EU energy policy making tools which are competition, security of supply, compliance of market and social side are neither a linear and cumulative process. Energy policy is determined by an early tendency for convergence among national policy making processes as a result of state-society interaction. We try to show policy progress in the gas sector with pillars of energy and the effect of this process to Turkish energy policy as an applicant state. We want to describe the role, structure and procedures of market regulators, industry, consumers in energy sector, and their relationship to government and to competition authorities to determine the design issues that need to be addressed in establishing new market bodies especially in gas market that its importance seems to increase. We can say briefly that the European Union's policy-making process in the area of energy within a critical structure that attempts at excels the difficulties for market liberalisation faced in either state-centric or market-centric approaches to European integration.
Keywords: Enerji Politikası_Türkiye