Access to finance and economic uncertainty : an examination on smes in Turkey and Europe - Yılmazer, Semih (My University, 2024)
Bu tez çalışması, ekonomik belirsizliğin Türk ve Avrupa şirketlerinin finansmana erişim olasılığı üzerindeki etkisini 2015-2020 yılları için, Türk şirketlerinin sermaye yapısı üzerindeki etkisini ise 2009-2022 yılları için incelemektedir. Türk ve Avrupalı firmaların finansmana erişim düzeyini ölçmek için İşletmelerin Finansmana Erişimi Anketi (SAFE) veri seti, Türk firmalarının sermaye yapısını tespit etmek için TÜİK Sektör Bilançoları veri seti kullanılmış, belirsizliği ölçmek için ise IMF Dünya Belirsizlik Endeksi (WUI) gösterge olarak dikkate alınmıştır. Lojistik regresyon modeli sonuçlarına göre, belirsizlik firmaların banka kredilerine erişim olasılığını negatif yönde etkilerken, ticari krediye erişim olasılığını pozitif yönde etkilemektedir. Sonuçlar ayrıca bazı firma düzeyinde değişkenlerin ve makroekonomik göstergelerin işletmelerin finansmana erişimini önemli ölçüde etkilediğini ortaya koymaktadır. Sabit etkiler regresyon sonuçları ise hem Türkiye’nin ekonomik belirsizliğinin hem de küresel ekonomik belirsizliğin firmaların toplam borçlanma düzeyini negatif etkilediğini göstererek politika yapıcıların finansmana erişimi iyileştirmek için ekonomik belirsizliğe odaklanması gerektiğini ortaya çıkarmıştır.

This dissertation examines the effect of economic uncertainty on the probability of access to finance of Turkish and European firms between 2015 and 2020 and the capital structures of Turkish Firms between 2009 and 2022. Survey on Access to Finance of Enterprises (SAFE) dataset is used to measure the probability of access to bank loans and trade credit, TURKSTAT Company Accounts Dataset is used to determine capital structures, and The IMF World Uncertainty Index (WUI) is considered as a proxy for uncertainty. According to logistic regression model results for the SAFE dataset, the uncertainty negatively affects the probability of firms' access to bank loans while positively affecting the likelihood of access to trade credit. The results also reveal that some firm-level and macroeconomic indicators significantly impact access to finance. Fixed effects regression results indicate that Turkey’s economic uncertainty and global economic uncertainty negatively influence the total leverage of Turkish firms, implying policymakers should focus on economic uncertainty to enhance firms’ access to finance.
Finansmana erişim ve ekonomik belirsizlik : Türkiye ve Avrupa KOBİ’leri üzerine bir araştırma
Keywords: Economic Uncertainty; Ekonomik Belirsizlik; Finance; Finansmana Erişim; KOBİ’ler Access to Finance; Küçük işletmeler; Maliye; Medium-sized business; Orta boy işletmeler; Small business; SMEs; Turkey; Türkiy; Türkiye