Hedonik tüketim eğiliminin plansız satın alma eğilimi üzerindeki etkisinin belirlenmesi-Identifying the effect of hedonic consumption tendency on impulsive buying tendency - Akturan, Ulun (Öneri Dergisi, 2010)
Özet Bu çalısmanın amacı tüketicilerdeki hedonik tüketim eğiliminin plansız satın alma eğilimleri üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Hedonik tüketim, tüketimin duyular, algılamalar, fanteziler ve duygularla iliskili olarak gelistiği davranısları kapsayan tüketimdir. Plansız satın alma davranısı ise, tüketicinin düsünmeden, ani, kuvvetli ve ısrarlı bir satın alma arzusu içinde olmasıdır. Bu bağlamda arastırmanın amacı ve literatür taraması doğrultusunda arastırma modeli gelistirilmistir ve gelistirilen arastırma modeli Yapısal Esitlik Modeli (Structural Equation Modeling-SEM) kullanılarak test edilmistir. Arastırma kapsamında 284 tüketiciden anket yöntemiyle veri toplanmıstır. Analiz sonucunda hedonik tüketim eğiliminin plansız satın alma eğilimine iliskin hem bilissellik hem de duygusallık boyutu üzerinde pozitif etkisi olduğu bulunmustur. Abstract The aim of this research is to determine the effect of hedonic consumption tendency on impulsive buying tendency. Hedonic consumption designates those facts of consumer behavior that relate to the multi-sensory, fantasy and emotive aspects of consumption. Impulsive buying is an unplanned purchase which evolves as an immediate, persistent and strong urge to buy something with no pre-shopping intention. Within that scope a research model was developed in relation with the research objectives and the literature review. Then the research model was tested by using Structural Equation Modeling (SEM). In the study, data was collected from 284 consumers by face-to-face interviews. As a result of the analysis, it was found that hedonic consumption tendency has positive effect on both dimensions of impulsive buying tendency- cognitive and affective.
Keywords: Hedonik Tüketim Eğilimi, Plansız Satın Alma Eğilimi, Yapısal Esitlik Modeli; Hedonic Consumption Tendency, Impulsive Buying Tendency, Structural Equation Modeling