Gelir ve kurumlar vergisi kanunlarında yer alan muafiyet, indirim ve istisnalara yönelik vergi denetim etkinliğine ilişkin araştırma - Köse, Bahar (My University, 2009)
Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Muafiyet, İndirim, İstisna, Vergi Denetimi, Etkinlik. ÖZET GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ KANUNLARINDA YER ALAN MUAFİYET, İNDİRİM VE İSTİSNALARA YÖNELİK VERGİ DENETİM ETKİNLİĞİNE İLİŞKİN ARAŞTIRMA Türk Vergi Sisteminin yapı taşlarından olan gelir ve kurumlar vergisi, oldukça yoğun bir şekilde muafiyet, indirim ve istisnaları barındırmaktadır. Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında yer alan bu harcamaların istismar edilmesi ekonomimiz açısından ciddi kayıp olarak değerlendirilebilir. Bu bakımdan söz konusu unsurların vergisel denetim etkinliğinin ne düzeyde gerçekleştirilebildiği bizim açımızdan büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada vergi denetim sistemi içinde önemli bir işlev gören vergi denetmenlerine yönelik bir anket çalışması yapılarak Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında yer alan muafiyet, indirim ve istisnalara yönelik vergi denetim etkinliği ölçülmeye çalışılmıştır. Income Tax, Corporate Tax, Exemption, Deduction, Exclusion, Tax Auditing, Efficiency.

RESEARCH REGARDING TO TAX AUDITING EFFICIENCY CONCERNING THE EXEMPTIONS, DEDUCTIONS AND EXCLUSİONS STATED IN THE INCOME AND CORPORATE TAX LAWS. Being the corner stones of the Turkish Tax System, income and corporate taxes contains intensely exemptions, deductions and exclusions. Abusing these tax expenses, which are included in the Income and Corporate Tax Laws, can lead serious losses on our economy. In this regard, realization level of tax auditing efficiency of aforesaid elements is essential for us. In this study, it is tried to measure the efficiency of tax auditing concerning the exemptions, deductions and exclusions stated in the Income and Corporate Tax Laws by conducting a survey among the Local Tax Auditors who are carrying out an important function in the tax auditing system.
Keywords: Muhasebe Denetimi; Vergi denetimi; Vergilendirme