Bel problemli hastalarda yüksek voltaj kesikli akımın ağrı ve bel kas kuvvetine etkisi: Rastgele kontrollü çalışma - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Amaç: Çalışmamız, yüksek voltaj kesikli akımın, ağrı ve bel ekstansör kaslarının kuvvetlendirilmesindeki etkinliğinin belirlenmesi amacıyla planlandı. Gereç ve yöntem: Bel ağrısı şikayetiyle başvuran, toplam 42 birey çalışmaya dahil edildi. Bu bireylerden yaşları 19 ile 68 arasında değişen (ortalama yaş 43.62±14.46 yıl) ve kontrol grubunu oluşturan toplam 21 bireye sıcak yastık, ultrason ve TENS ile birlikte kuvvetlendirme ve germe egzersizleri verildi. Yaşları 27 ile 65 arasında değişen (ortalama yaş 43.81±12.32 yıl) ve çalışma grubunu oluşturan toplam 21 bireye ise sıcak yastık, ultrason, TENS ve yüksek voltaj kesikli akım ile birlikte kuvvetlendirme ve germe egzersizleri verildi. Sonuçlar: Tedavi sonrasında yapılan değerlendirmelerde, her iki grubun parametrelerinde anlamlı düzelmeler belirlendi (p<0.05). Yüksek voltaj kesikli akım ilave edilen çalışma grubunun Multifidus kasının kesit alanında, abdominal kas kuvvetinde, otur-uzan esneklik testinde, gövde ekstansörlerinin kassal enduransında kontrol grubuna göre daha fazla düzelme oranı tespit edilmekle birlikte, bu düzelmenin anlamlı olmadığı saptandı (p>0.05). Çalışma grubunun ağrı şiddeti ve Oswestry fonksiyonel kısıtlılık puanlarındaki düzelme oranının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha fazla olduğu saptandı (p<0.05). Tartışma: Çalışmanın sonucunda egzersizle birlikte uygulanan yüksek voltaj kesikli akımın, kas kuvvetinin arttırılmasına katkısının olmadığı, ancak bel ağrısını azalttığı ve günlük yaşam aktivitelerini kolaylaştırdığı belirlendi.

Purpose: The aim of this study was to evaluate the effectiveness of high voltage pulsed current on back extension muscle strengthening and pain. Materials and methods: Forty two patients with back pain syndrome participated in this study. Twenty one patients (mean age 43.62±14.46 years) formed the control group in which hot packs, ultrasound, TENS and exercise program including strengthening and stretching exercises were given. Besides these modalities, high voltage pulsed current and exercise program including strengthening and stretching exercises were given to the study group consisting of 21 patients (mean age 43.81±12.32 years). Results: The difference between within-group parameters was found statistically significant (p<0.05). Multifidus muscle cross sectional area, abdominal muscle strength, flexibility and endurance of back extension muscles were higher in the study group when compared with the control group. However, the difference was not statistically significant (p>0.05). Alleviation in pain level and decrease in Oswestry disability index scores was found statistically significant in the study group when compared with the control group (p<0.05). Conclusion: It was concluded that high voltage pulsed current with exercise is not effective in increasing muscle strength, however it can help to reduce pain and can provide ease in activities of daily living.
Effect of high voltage pulsed current on pain and strength of back muscles in patients with back problems: A randomized controlled study
Keywords: Biyofizik; Genel ve Dahili Tıp; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Rehabilitasyon