Alan dışı atanan sınıf öğretmenlerinin uyum sorunlarının başarı üzerindeki etkisi - Ünlü, Hasan (My University, 2004)
ALAN DIŞI ATANAN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN UYUM SORUNLARININ BAŞARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NEDİR ? Ülkemizdeki sınıf öğretmeni eğitimi ve atamaları, Cumhuriyet'in kuruluşundan günümüze siyasal, sosyo-ekonomik ve kültürel gelişmelere paralel bir yol izlemiştir. Öğretmen yetiştirme politikasında bazı zamanlarda başarılı uygulamalar yapılırken, bazı zamanlarda da başarısız uygulamaların yer aldığı gözlemlenmektedir. İlköğretimin öğretmen-öğrenci-aile üçlemesinin en dinamik unsurlardan biri öğretmendir. Sınıf öğretmeni yetiştirmede nitel ve nicel sorunların yaşandığı bilinmektedir. İlköğretimin 8 yıla çıkarılması ile gittikçe büyüyen sınıf öğretmeni açığını karşılamak için 1996-1997 eğitim öğretim yılından itibaren alan dışından sınıf öğretmeni atamaları yapılmaya başlanmıştır. Çeşitli kaynaklardan bu öğretmenlerin alınması ile nicel sorunlar aşılmaya çalışılmıştır. Alana giren bu grup öğretmenler bir çok sorunu da beraberinde getirmişlerdir. Bu durum göz önünde bulundurularak bu çalışmada alan dışından atanan sınıf öğretmenlerinin yaşadıkları uyum sorunları nelerdir ve uyum sorunlarının başarı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ayrıca sınıf öğretmenliği mesleği, sınıf öğretmenlerinin yetiştirilmesi konusundaki görüşler, sınıf öğretmenlerinin önemi, taşıması gereken nitelikler konusundaki görüşlerde değerlendirilmiştir. Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Yayınlar dır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde elde edilen bulgular incelenmiş, bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki manidarlıklar tablolar halinde gösterilmiştir. Beşinci bölüm üç alt başlıktan oluşmaktadır. Bunlar; Değerlendirme, Tartışma ve Öneriler .Bu bölümler elde edilen bulgulara göre gerekli değerlendirmeler yapılmış, elde edilen sonuçlar tartışmaya açılmış ve konu ile ilgili yapılabilecek çalışmalar, öneriler bölümünde verilmiştir. Temmuz, 2004 Hasan ÜNLÜ

THE EFFECTS ON THE SUCCESS OF THE ADJUSTMENT PROBLEMS OF THE PRIMARY SCHOOL TEACHERS WHO WERE APPOINTED AS OUT OF THE FIELD In this resarch what are the teachers' problems on the success ? This teachers' property is; they didn't graduate primary school teacher part of education faculty , guarduated another part of faculty. (for example ; education faculty, technics education faculty, engineering faculty and etc. ) The aim of research is to find the effects on the success of the adjustment problems of the primary school teachers who were appointed as out of the field. Are they successful or unsuccessful ? Survey methods has been used. Research surveys were made by primary school teachers in 30 primary school at Ümraniye, Üsküdar, Sultanbeyli, Beykoz in İstanbul. 223 teachers has been in this research. This research has 5 part. Those; İntroduction , Related book and articleles , Method , Findings and Results, Discussion, Proposasls . The result which are meanningful an P < .05 level are evaluated and shown in tables. July, 2004 Hasan ÜNLÜ
Keywords: Eğitim; Öğretmenler; Öğretmenlerin mesleki eğitimi