Hemodiyaliz hastalarının sıvı kontrolüne uyumlarının değerlendirilmesi - Balım, Selçuk (My University, 2013)
Bu çalışma; hemodiyaliz hastalarının sıvı kontrolüne uyumlarını değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırma Mart 2013-Ağustos 2013 tarihleri arasında RTS Diyaliz Merkezleri’nin Bursa ilindeki üç merkezinde tedavi gören 110 kadın ve 114 erkek, toplam 224 hasta ile yapıldı. Çalışma verileri hemodiyaliz hastalarını sıvı kısıtlaması hakkında bilgi, davranış ve tutumlarını ölçmek amacıyla geliştirilen Hemodiyaliz Hastalarında Sıvı Kontrol Ölçeği (HHSKÖ) ve Hasta Tanılama Formu kullanılarak toplandı. HHSKÖ’nde toplam 24 madde ve üç alt boyut bulunmaktadır. Hastaların ölçekten almış olduğu toplam puan ortalaması 43.88 ± 4.83, bilgi alt boyut puanı 8.95±1.81, davranış alt boyut puanı 22.34±3.64 ve tutum alt boyut puanı 12.57±2.66’dır. Cinsiyet, medeni durum ve öğrenim durumuna göre HHSKÖ toplam ve alt boyut puanlarında anlamlı fark bulunmazken, yaş arttıkça sıvı kısıtlaması hakkındaki bilginin arttığı belirlendi. HHSKÖ toplam ve tutum puanı arttıkça interdiyalitik kilonun arttığı ve kadın hastaların erkek hastalara göre iki diyaliz arasında daha az sıvı aldığı saptandı. Sonuç olarak; hemodiyaliz hastalarına sıvı kısıtlaması hakkında sürekli eğitim verilmesi ve uygulamalarının değerlendirilmesi, erkek ve genç hastaların daha yakından takip edilmesi önerilmektedir. Hemodiyaliz, sıvı kontrolü, uyum, interdiyalitik kilo.

Evaluate hemodialysis patients’ compliance of fluid control. This study is done to evaluate hemodialysis patients’ compliance of fluid control.The research has done with 224 patients (110 of them are women and 114 of them are men) who are beeing treated in tree different center in Bursa RTS Dialysis Centre between the dates of March 2013 and August 2013.The research datas are gained by using fluid control scale on hemodialysis patients (HHSKÖ) that aims getting information about fluid restriction in patients and measure their behavior, and Patient Defination Form. There are 24 substance and tree sub dimension in HHSKÖ. the avarage of the total point that the patients take from the scale 43.88 ± 4.83, information sub dimension point 8.95±1.81, behavior sub dimension point 22.34±3.64 attitude sub dimension point is12.57±2.66. Although there is no clear differance among sex, education and maritial status in total and subdimension points in HHSKÖ,it is agreed that the information about fluid restrict is getting high by growing up. While Total HHSKÖ and attitude point is getting high, interdialitic weight is getting high and it is determined that women patients take less fluid than men between two dialysis. As a result;it is advised that the hemodialysis patients should be educated about fluid restriction and practices should be evaluated besides the men patients should be followed seriously. Key Words: Hemodialysis, fluid control, compliance, interdialitic weight.
Keywords: Değerlendirme; Eğitim; Hemodiyaliz; Hemodiyaliz Hastaları; İç Hastalıkları; Sıvı Kısıtlaması