Hastaların kaygı ve konfor düzeyleri: preoperatif dönemde yoğun bakım endikasyonunu bilme ve postoperatif dönemde yoğun bakım ile ilişkisi - Sardoğan, Elif (My University, 2018)
1. ÖZETAmaç: Bu çalışma, preoperatif dönemde yoğun bakım endikasyonunu bilmenin ve postoperatif dönemde yoğun bakımda bulunmanın, hastaların kaygı ve konfor düzeylerine etkisini incelemek amacıyla karşılaştırmalı ve tanımlayıcı tipte yapıldı.Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Ekim-Aralık 2015 tarihleri arasında yatan toplam 150 hasta dahil edildi. Verilerin toplanmasında ‘Hasta Bilgi Formu’, ‘Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği’ ve ‘Genel Konfor Ölçeği’ kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, normal dağılım testleri, Man Whitney-U Testi, Wilcoxon Testi, Spearman Korelasyon, Ki-Kare Analizi kullanıldı.Bulgular: Yoğun bakım endikasyonu konulan hastaların preoperatif kaygı ve konfor puanları postoperatif puanlarından daha yüksekti. Endikasyon konulmayan hastaların ise preoperatif ve postoperatif kaygı ve konfor puanları arasında fark yoktu. Preoperatif dönemde, endikasyon konulan ve konulmayan hastaların kaygı puanları arasında fark yokken, endikasyon konulan hastaların konfor puanı diğerlerine göre daha yüksekti. Postoperatif dönemde ise, endikasyon konulan hastaların kaygı ve konfor puanları diğerlerine göre daha düşüktü. Preoperatif dönemde, endikasyon konulan hastalarda durumluk kaygı ve konfor puanları arasında pozitif, endikasyon konulmayan hastalarda sürekli kaygı ve konfor puanları arasında negatif korelasyon bulundu.Sonuçlar: Preoperatif dönemde yoğun bakım endikasyonunu bilenlerin konfor düzeylerinin daha yüksek olduğu, postoperatif dönemde yoğun bakımda bulunanların konfor ve durumluk kaygılarının azaldığı sonucuna varıldı. Elde edilen verilerin ışığında yoğun bakım ünitelerinin iyileştirilmesi önerilebilir.

2. ABSTRACTObjective: This comparative and descriptive study was conducted to examine the effect of knowing intensive care indication in the preoperative period and being in intensive care unit in the postoperative period on anxiety and comfort level of patients.Materials and Method: The study included 150 patients hospitalized between October and December 2015. Data were collected using a ‘Patient Information Form’, ‘State- Trait Anxiety Inventory’ and ‘General Comfort Questionnaire’. Data were analyzed using number, percentage, mean, standard deviation, normal distribution tests, Mann-Whitney U test, Wilcoxon test, Spearman correlation and Chi-Square analysis.Results: The preoperative anxiety and comfort scores of the indicated patients were higher than their postoperative scores. However, there was no difference between the preoperative and postoperative anxiety and comfort scores of the non-indicated patients. In the preoperative period, while there was no difference between the anxiety scores of the indicated and non-indicated patients, the comfort scores of the indicated patients were higher. In the postoperative period, on the other hand, the anxiety and comfort scores of the indicated patients were lower than the others. In the preoperative period, there was a positive correlation between the state anxiety and comfort scores among the indicated patients but a negative correlation between the trait anxiety and comfort scores among the non-indicated patients.Conclusion: It was concluded that the comfort levels of the patients who knew their indications for intensive care were higher in the preoperative period and the comfort and state anxiety levels of those who were in intensive care unit decreased in the postoperative period. Improvement of intensive care units may be recommended in the light of the data obtained.
Keywords: anxiety; comfort; Hemşire-Hasta İlişkileri; Hemşirelik araştırması; Hemşirelik işlemleri; kaygı; konfor Intensive care; Nurse-Patient Relations; Nursing process; Nursing research; preoperatif ve postoperatif dönem; preoperative and postoperative period; Yoğun bakım