PC tabanlı analog digital veri toplama kartı tasarımı - Deligöz, Fuat (My University, 2003)
Günümüzde, PC'lerin performansları gerek yazılım olarak, gerek donanım olarak hızla gelişmekte ve buna ilave olarak da fiyatları da ucuzlamaktadır. Bu durum göz önüne alındığında, PC'lerin test ve kontrol sistemlerinde, ana kontrol ünitesi olarak, kullanılması mümkün olabilmektedir. Yapılan bu çalışmada da, PC tabanlı bir analog-digital veri toplama kartı geliştirilmiştir. Bu kart, digital elektronik, endüstriyel kontrol ve benzeri derslerin pekiştirilmesine yardımcı olması ve endüstride üretimi yapılan cihazların test ve kalibrasyonunda kullanılması amacına yönelik olarak tasarlanmıştır.. Bu kartta, temel olarak hem digital hem de analog giriş/ çıkış birimleri ile bu giriş ve çıkışların kontrol edilebildiği, kolayca programlanabilen bir kullanıcı makine ara yüzü bulunmaktadır. Bu tezin I. Bölümde veri toplama sistemleri ile ilgili temel kavramlara, böyle bir çalışmanın yapılma amacına değinilmiştir. II. Bölümde analog digital veri toplama kartı tasarlamak için gerekli olan temel bilgilere değinilmiştir. III. Bölümde tasarımı yapılan kartın özellikleri, kullanılması, programlanması gibi konulara değinilmiştir. IV. Bölümde digital elektronik dersi laboratuarlarında kullanılmak üzere tasarlanmış olan deney modülleri hakkında bilgiler verilmiştir. Son bölümde ise tasarımı yapılan veri toplama kartının, hassas kalibratörler ve ölçü aletleri ile test ve kalibrasyon sonuçları verilmiş ve ileri de yapılacak benzer çalışmalar için çeşitli önerilerde bulunulmuştur. tabanlı kontrol, veri toplama kartları , 8255, ISA bus. Haziran, 2003 Fuat DELİGÖZ Nowadays, both software and hardware performance of the PC's (personal computer) are enhancing. In addition, the prices of the PC's are also decreasing. Considering this situation, PC's can be used in test and control systems as a main control unit. In this work, design of a PC based analog - digital data acquisition card was developed. This card was designed for mainly two purposes. First, used in laboratories of the digital electronic, industrial control lessons. Second, using in the testing and calibration of the electronic devices manufactured several industrial areas. This card consists of both digital and analog input / output ports and easily programmable a man machine interface for controlling inputs and outputs. In the I. chapter of this thesis, basic concepts related to data acquisition systems were mentioned. In the II. Chapter, basic information required to design an analog - digital data acquisition card was given. In the III. Chapter, features of the designed card, usage and programming of it were explained, In the IV. Chapter hardware modules introduced by applications. In the last chapter, test and calibration results of the devices and suggestions for the future work on this subject were given. based control , data acquisiton cards , 8255, ISA bus.
Keywords: Bilgisayarlar; Uygulamalı fizik; Veri Toplama