Dahili ortamlarda aydınlatma hesaplama tekniklerinin analizi ve bir uygulama örneği - Dursun, Bahtiyar (My University, 2005)
Gelişen bilgisayar teknolojisi gündelik yaşantımızın birçok alanında bize kolaylıklar sağlamaktadır. İnsan yaşamında önemli bir yere sahip olan aydınlatma da bu teknolojik gelişmelerden olumlu yönde etkilenen konulardan biridir. Yurtdışında uzun yıllardır yapılan aydınlatma bilgisayar programları üzerindeki çalışmalar, ülkemizde de gereken önemi her geçen gün daha da görmektedir. Aydınlatma hesaplamalarında günümüze kadar çeşitli teknikler geliştirilmiş ve bu teknikler (Commission on International Illimunation Engineering) Uluslararası aydınlatma komisyonu tarafından standartlaştırılmıştır. Bu gelişmeler ışığında lamba ve armatür üreticileri kendi ürünlerini daha fazla pazarlayabilmek ve kendi ürünlerini aydınlatma tasarımcıları tarafından kullanılmak üzere tercih unsuru haline getirebilmek için (Database) veri tabanlarında kendi ürünlerinin bulunduğu çeşitli yazılım programları üretmişlerdir. Bu çalışmada Aydınlatma yazılımları, CIE standartlarının belirlediği aydınlatma hesapları formülleri ile klasik el ile hesaplamaları sayısal analiz yöntemi hesaplamalarıyla dahili bir ortam için uygulanıp karşılaştırılması yapılacaktır. Bu çalışma sekiz bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmanın birinci bölümünde; yapılacak olan çalışma ile ilgili giriş yapılmış ve amaç belirtilmiştir. İkinci bölümde; aydınlatmanın tanımı yapılıp, amaçları,ve kaliteli bir aydınlatma sistemindeki etken parametreler belirtilmiştir. Üçüncü bölümde; aydınlatmada kullanılan temel büyüklükler incelenerek ışık kaynaklarının özellikleri ve çeşitleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde; aydınlatma sistem tasarımında temel kriterler ve aydınlatma sistem kontrol şekilleri anlatılmıştır. Beşinci bölümde ;dahili ortamlarda kullanılan aydınlatma hesabı ve bilgisayar aydınlatma programları incelenmiştir. Altıncı bölümde; dahili bir ortam incelenerek bilgisayar aydınlatma programları ile hesabı yapılmıştır. Yedinci bölümde; incelenen aydınlatma programlarının karşılaştırılması yapılarak en optimumu belirlenmiştir. Sekizinci ve son bölümde ise gerekli değerlendirmeler yapılarak ortaya çıkarılan sonuçlar irdelenmiştir.

Developing computer technology make the life easier. Lighting which playing important role in the life of human is being is one of the issues positively affected by this technological development. The studies being done on lighting computer programs for along time, gain more importance day by day in our country. Great variety of techniques in lighting calculations has been developed up to now and this techniques were standardized by Commission on International Engineering (CIE). In the light of these all developments, lighting products(bulb and armature) manufacturers developed different software programs including their products in database in order to market their products any more and take the focus of users on their own products. In this study, lighting software, lighting calculating formulations determined by CIE standards, conventional calculations applied to indoor environment and compared with each other. This study consists of eight chapters. In the first chapter, introduction concerning with this study is carried out. In the second chapter, description of lighting is done and then aims and leading parameters in a better lighting systems is specified.Third chapter covers the properties and type of light sources by taking basic quantities into consideration.Fourth chapter includes basic criteria in the lighting systems design and lighting control types. Fifth chapter examines lighting calculations used in indoor environment and computer lighting programs. Sixth chapter includes an application on which the indoor environment (laboratory) is analyzed by using computer lighting programs. Seventh chapter includes the comparing lighting programs with each others and determination of optimum program. Eighth chapter contains the results achieved by means of necessary evaluations.
Keywords: Aydınlatma; Elektrik enerjisi; Uygulamalı fizik